Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dagboek Niessen: 23 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Zaterdag 23 september. Half acht weer schieten, verder weer stil. Omstreeks 10 uur met Van Dun naar huis. De schade is minder als in 1940, de 2 groote ramen waren nog heel, die stonden in de werkplaats, het dak was niet zo erg stuk, verder wel veel glasramen stuk. Bij Van Dun veel meer schade. Onder fel mitrailleurvuur terug. Ik had nu meer angst als gisteren.

's Middags honderden vliegtuigen gaan over de stad, er wordt weinig op geschoten, het is een gaan en komen, het lijkt op een nieuw landingsleger, maar daar bleef het ook bij. Een hond die door een Duitscher gesard werd blafte en werd meteen neergeschoten door de helden. 's Avonds om 9 uur nog eens overvliegen, maar verder rustig.

Schade in de Veestraat. Foto: Fotoarchief Jeroen Koppes.

Gebruikte bron(nen)