Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Fotoreportage herdenking bij het Engineersmonument en Stille tocht White Ribbon Mile

Toen op 20 september de Britse 1st Airborne Division de posities bij de Rijnbrug in Arnhem moest opgeven, werd in Oosterbeek teruggetrokken in de 'Perimeter'. Dit was een bruggenhoofd van enkele vierkante kilometers groot op de noordelijke oever van de Rijn. Het idee hierachter was dat versterking over de Rijn zou kunnen worden overgezet. Na enkele dagen bleek dat de perimeter niet langer te verdedigen was. Op 25 september 1944 kreeg generaal Urquhart de opdracht om de troepen terug te trekken over de Rijn. De operatie kreeg de codenaam: Berlin.

Royal Engineers en Royal Canadian Engineers haalden met bootjes een groot deel van de Airborne over de rivier. Sommigen wilden niet op een bootje wachten en probeerden zwemmend te overkant te bereiken. Benedenstrooms van Oosterbeek zijn op vele plaatselijke begraafplaatsen de slachtoffers begraven die hierbij zijn verdronken.

Op zaterdag 17 september 2022 werd bij het Engineersmonument de jaarlijkse herdenking gehouden.Een van de routes waarlangs de Airborne tijdens operatie Berlin de Rijnoever bereikten is al een aantal jaren tijdens de herdenkingsperiode gemarkeerd met witte linten (white ribbons), net als 78 jaar geleden. Op zondag 25 september om 21:00 uur is stilgestaan bij deze terugtrekking middels een stille tocht vanaf de Oude kerk in Oosterbeek naar het monument op de Rijnoever. Daar werd een korte plechtigheid gehouden.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Tracesofwar, Arjan Vrieze
  • Gepubliceerd op: 29-09-2022 15:59:30