TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking Sinti en Roma zet aan tot nadenken

De herdenking van het ĎZigeunertransportí dat op 19 mei 1944 kamp Westerbork verliet op weg naar vernietigingskamp Auschwitz wordt op 19 mei aanstaande in Herinneringscentrum Kamp Westerbork gekoppeld aan de actuele geschiedenis van Roma in Europa.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International zal op zaterdag 19 mei in het Herinneringscentrum aandacht vragen voor de situatie van Roma in onder meer ItaliŽ. Kinderen kunnen groetenkaarten meenemen om in te kleuren en de handtekeningactie ĎZero tolerance voor Romaí wordt gehouden om een eind te maken aan schending van mensenrechten en onderdrukking van Roma nu. Daarnaast worden er filmportretten vertoond van Roma-muzikanten.
In het Herinneringscentrum zullen vanaf donderdag 17 tot en met zondag 20 mei doorlopende filmvoorstellingen te zien zijn over Sinti en Roma toen en nu.

In Europa leven 10 miljoen Roma. Roma zijn de grootste etnische minderheid in Europa. Ze worden systematisch gediscrimineerd in het onderwijs en bij huisvesting. Sommige Roma worden getroffen door racistisch geweld, vaak genegeerd door politie en justitie. Vooroordelen over Roma zijn wijdverspreid en racistische uitingen blijven veelal onweersproken. Amnesty International doet onderzoek, lobbyt en voert actie voor erkenning van mensenrechten van Roma in circa tien Europese landen. Amnesty zet zich in het bijzonder in tegen segregatie van Roma kinderen in het onderwijs en tegen gedwongen huisuitzettingen van Roma.

De films die 17, 18, 19 en 20 mei in Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vertoond zijn onder meer documentaires van Bob Entrop en Cherry Duyns en De vergeten holocaust, een NOS-documentaire over het lot van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog die is uitgezonden op 4 mei 2012.

Gebruikte bron(nen)