TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

"Nederland Paraat" bij Hoeve "De Beek"

De Vereniging Historische Militaria presenteerde op 18 en 19 mei 2007 twee dagen van paraatheid. In en nabij een loopgraaf in de Grebbelinie werd de mobilisatieperiode 1939-1940 uitgebeeld. Het inkwartieringsadres was Hoeve "De Beek", Brinkkanterweg 23 te Woudenberg.




Het is een zonnige en rustige dag op Hoeve "De Beek" waar een commandopost van het Nederlandse Veldleger is ingericht. De kok is bezig met zijn kookgerei en de mannen in de loopgraven genieten van het zonnetje.







Ook in de commandopost heerst nog een weldadige rust. Wanneer de soldaten in de loopgraaf de eerste wacht van de dag erop hebben zitten kloppen zij bij de kok aan voor een maaltijd waarvan weldra op een rustige plek wordt genoten.





De rust op Hoeve "De Beek" zal echter snel verdwenen zijn, er komt namelijk een ordonnans op de motor aangereden, die op de commandopost verslag uitbrengt van de aanstormende vijand.





Direct wordt via de communicatiecentrale contact opgenomen met de loopgraaf. En wanneer het nieuws de loopgraaf bereikt staat "Nederland Paraat!"



Barry van Veen
Alle foto's: © STIWOT & Barry van Veen

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 19-05-2007 21:14:29