TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fotoreportage Standing with Giants British Normandy Memorial

Het British Normandy Memorial dat werd ingehuldigd op 6 juni 2019, de 75e verjaardag van D-Day, is te vinden net buiten het dorp Ver-sur-Mer. Vanaf deze plek kijkt men uit over Gold Beach, ťťn van de twee stranden waar Britse troepen op 6 juni 1944 (D-Day) zijn geland. Op de zuilen van het monument zijn de namen vermeld van 22.442 Britse- en onder Brits bevel vechtende militairen die tussen 6 juni en 31 augustus 1944 in NormandiŽ zijn omgekomen.Het memorial dat een totale oppervlakte beslaat van 18 ha vormt een plaats voor herdenking en reflectie. De huidige- en toekomstige generaties kunnen hier de omvang begrijpen van wat er in 1944 in NormandiŽ gebeurde, en wat de rol van het Verenigd Koninkrijk bij het veiligstellen van de vrijheid van Europa is geweest.
Standing with Giants
Enkele jaren geleden besloot ĎStanding with Giantsí, een vrijwilligersorganisatie uit Oxfordshire om ter ere van de 80e herdenking van D-day 1.475 silhouetten te vervaardigen en deze bij het monument te plaatsen. Het aantal van 1.475 symboliseert het aantal Britse- en onder Brits commando gesneuvelden op 6 juni 1944.

De acht verschillende silhouetten van zwart metaal stellen o.a. soldaten, mariniers, vliegeniers en matrozen voor. Zij zijn op het aflopende gedeelte richting het strand en over de volle breedte van het memorial opgesteld en vormen zo een massale- en indrukwekkende aanblik.

Het plaatsen van de Giants duurde vanaf medio april ongeveer twee weken, en zij zijn tot 31 augustus 2024 te zien.
Meer informatie: Standingwithgiants.co.uk en Britishnormandymemorial.org

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Fotoís + tekst Jan de Jager
  • Gepubliceerd op: 03-06-2024 18:32:36