TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verzetsstrijders Tweede Wereldoorlog op Forteiland IJmuiden

Zondag 7 oktober 2012 wordt een unieke dag op het Forteiland IJmuiden met twee speciale programma’s over het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog.

In het museum van het fort zullen documenten te zien zijn over Hannie Schaft. Aan het eind van de oorlog was wel bekend dat zij was gearresteerd maar waar was zij en leefde ze nog? Documentatie van de Nederlandse regering en correspondentie van koningin Wilhelmina met Pieter Schaft, de vader van Hannie, worden voor het eerst publiekelijk tentoongesteld en dat is een primeur.

Hannie Schaft werd opgepakt door de Duitsers en op 17 april 1945 om het leven gebracht. Nog geen twee weken later, op 5 mei 1945, was heel Nederland bevrijd. Was de naam van het meisje met het rode haar wel Hannie Schaft? Op deze vraag krijgt u zondag het antwoord. Overigens zijn de twee pistolen, die haar vriendin Freddie Oversteegen in deze roerige periode heeft gebruikt, als tastbaar bewijs, te zien in één van de vitrines.

In de koepelzaal van het fort zullen verzetsstrijders Freddie Oversteegen en Thijs Porsius u vertellen over hun activiteiten gedurende de 2e Wereldoorlog. Dit is een kans bij uitstek om vragen te stellen. Er zullen twee sessies van 45 minuten worden gehouden en wel om 13.00 uur en 15.30 uur.

Freddie Oversteegen verrichtte veel verzetsactiviteiten met haar zus Truus en Hannie Schaft. Zij zat in de Raad van Verzet (RVV). Thijs Porsius was lid van de Waterlandgroep. Zijn taak was ondermeer het in veiligheid brengen van door de Geallieerden in Waterland (o.a. in Monnikendam) gedropte wapens, het onderhouden en verbergen ervan en het bewaken van een wapendepot in Amsterdam.

Natuurlijk kunt u ook deelnemen aan een rondleiding door het fort onder leiding van een deskundige gids. De eerste rondleidingen starten om 11.00 uur met aansluitend de verhalen van de verzetsstrijders en een bezoek aan het museum.

Komt u met de boot van 13.00 uur, dan kunt u na de rondleiding de 2e sessie van deze mensen meemaken, gecombineerd met een bezoek aan het museum. Voor de verzorging van de inwendige mens is ons restaurant geopend, voor een kopje koffie, frisdrank of heerlijke broodjes. Het vertrek met de rondvaartboot naar de wal is om 13.00 uur, 15.15 uur of de laatste afvaart om 17.15 uur. De keuze is aan u. De afvaarten vanaf de Kop van de Haven met de rondvaartboot “Koningin Emma” zijn om 11.00 uur, 12.45 uur en om 15.10 uur.

Reservering: 0255-511676 of via de ticketshop op www.ijmuidenserondvaart.nl

Gebruikte bron(nen)