Fotoverslag Militracks 2013

Lopend naar het station realiseert uw reporter zich wat voor mooie dag het vandaag kan gaan worden. De fluitende vogeltjes worden enkel onderbroken door het harde getik van de voetgangersstoplichten. Een strak blauwe lucht biedt de ideale achtergrond voor de foto's. Op het station kraait een kraai naar een langssluipende kater... Uiteraard koopt uw reporter een papieren kaartje, interesse in de Tweede Wereldoorlog zorgt ook voor een nostalgische kijk op het leven. De reis naar Vierlingsbeek en uiteindelijk Overloon is begonnen. Want na vorig jaar is er ook dit jaar weer Militracks!

De trein lijkt wel de eerste trein van de dag te zijn, vrolijke, iets aangeschoten, jongeren gaan weer terug naar huis na een avondje doorfeesten. 'Jongeren', alleen dat woord schrijven geeft al een bejaard gevoel. Ach ja, past goed bij het nostalgische gevoel wat uw reporter dankzij het papieren kaartje toch al had... Eenmaal op het museumterrein stond het er vol met de kraampjes van de militariamarkt. Of je nu op zoek was naar een boek (nieuw of heel oud), een uniform, onderscheidingen of modelbouw, het was er allemaal. Uiteraard waren de voertuigen het meest interessant, er waren wederom veel kettenkrads, maar ook een aantal kubelwagens, vrachtwagens en halftracks. Het grootste wat rond reed was een Hetzer van de Crompton Military Vehicle Collection.
De aangekondigde T34 reed helaas niet. Het terrein was de laatste paar dagen van zoveel regen voorzien dat de modderpoel te zwaar bleek na de testrondjes op vrijdag. Bij te zwaar terrein komt de besturing te veel onder druk te staan, rijden kan dan wel maar de kans is dan veel te groot dat er iets kapot gaat, een risico dat het museum niet wil nemen. Ter vervanging werd een van de Leopards van stal gehaald. Uiteraard helaas niet uit de Tweede Wereldoorlog. Ook de Panther van Overloon stond op static display met een "engine swap".
Waar (bijna) alle bezoekers voor kwamen waren natuurlijk de rijdende Duitse Sd.Kfz. voertuigen. Om mee te rijden, gewoon naar te kijken of te genieten van het geluid. Uw reporter zette ze voor u op beeld:Na vorig jaar een wereldrecord gevestigd te hebben was de Sd.Kfz. 2 Kleines Kettenkraftrad HK 101 of gewoon Kettenkrad ook dit jaar weer ruimschoots aanwezig.
Het geweld waar eigenlijk de meeste bezoekers voor komen. De Sd.Kfz. 250 uit de Dmitry Bushmakow Collection, de Sd.Kfz. 138/2 Hetzer en de Sd.Kfz. 251 uit de Crompton Military Vehicle Collection en nogmaals de Sd.Kfz. 250.


Is het een Panther? Is het een Tiger? Nee, het is een vals spelende Leopard!Van de Volkswagen KŁbelwagen werd het chassis en het mechanische gedeelte bij Stadt des KdF-Wagens gemaakt.
Onder andere met de ZŁndapp KS 750 motoren met zijspan kon mooi snelheid gemaakt worden. Rijders en bijrijders genoten met volle teugen.Ook de Volkswagen Schwimmwagen kwam voor een groot gedeelte bij Stadt des KdF-Wagens vandaan. Voor deze voertuigen had het afgelopen week eigenlijk net niet genoeg geregend.Sd.Kfz. 6, 7 of 8? Uw reporter kan ze niet allemaal thuisbrengen die Zugmaschinen of Zugkraftwagen van de Wehrmacht. Indrukwekkend blijven ze wel!

Militracks 2013 was wederom een geslaagde editie met ruim 8.300 bezoekers. Ook het Sante Fe Event op 22 en 23 juni 2013 belooft weer erg interessant te worden. Ook dan zijn er rondritten en een militariamarkt, echter dan veel meer gericht op de Amerikaanse troepen en tevens met re-enactors en mockbattles. TWENOT zal dan ook van de partij zijn, wat het voor modelbouwers ook interessant maakt.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 19-05-2013 19:25:52