TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weekend van het Oorlogsboek op 25 en 26 mei bij het Airborne Museum

Drie gerenommeerde auteurs in het Airborne Museum in Oosterbeek belichten het thema collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei en op zondag 26 mei organiseert het Airborne Museum het ‘Weekend van het Oorlogsboek’.

Het weekend start op zaterdag 25 mei met een antiquarische boekenmarkt die in het park naast het museum plaatsvindt. De jaarlijkse markt specialiseert zich in het aanbieden van oorlogsboeken voor liefhebbers en verzamelaars. De band Dutch Military Drums & Pipes zorgt toepasselijk in de middag voor de juiste muzikale sfeer en Historisch Platform Ede laat je met hun re-enactment optreden terug reizen naar de oorlogsjaren.

Op zondag 26 mei verplaatst het evenement zich naar binnen. Drie gerespecteerde auteurs zijn te gast in het museum:

- Ad van Liempt (journalist, publicist en programmamaker)
- Robin te Slaa (nominatie Libris geschiedenisprijs voor zijn standaardwerk over de NSB)
- Joggli Meihuizen (auteur van uitgaven over collaborerend bedrijfsleven en justitieel apparaat’).

Zij worden geïnterviewd door Wilma Reinders (journalist van De Gelderlander).

Het thema van deze dag is collaboratie; het samenwerken met de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een intrigerend onderwerp waar nog steeds nieuwe confronterende feiten over boven water komen. De drie gasten hebben met hun respectievelijke publicaties hier in belangrijke mate aan bijgedragen.

Ad van Liempt wordt geïnterviewd over zijn meest recente boek De Jacht op het verzet en het meedogenloze optreden van Sicherheitsdienst en de Nederlandse politie. Met Robin te Slaa wordt gesproken over het werk dat hij samen met Edwin Klijn in 2009 publiceerde: NSB ontstaan en opkomst van de Nationaal Socialistische Beweging. En Joggli Meijhuizen vertelt over economische collaboratie van het Nederlandse bedrijfsleven naar aanleiding van zijn werk Noodzakelijk kwaad.

Ook aan de creatieve bezoeker is in het Weekend van het Oorlogsboek gedacht! Op zondag 26 mei geeft Hennie Vaessen, auteur van de trilogie in stripvorm 'Slag om Arnhem, september 1944', twee inspirerende stripworkshops voor jong en oud. Vaessen geeft een kijkje in de keuken: hoe komt een strip tot stand? In welke stappen kom je van idee en inspiratie tot een eindproduct. Daarnaast kunnen bezoekers zelf aan de slag! 13.00 -14.00: Workshop museumstuk tekenen, vanaf 10 jaar. 14.30 -15.30: Inloop workshop, vanaf 6 jaar.

De boekenmarkt op zaterdag 25 mei is van 10:00 - 15:00 uur. De markt wordt in samenwerking met de Vrienden van het Airborne Museum georganiseerd en is kosteloos te bezoeken. Het programma op zondag 26 mei is van 13:00 - 16:00 uur en hiervoor worden geen kosten gerekend, behalve de regulier entreeprijs. Aanmelden is niet nodig, maar vol is vol!

Gebruikte bron(nen)