Airborne Museum 'Hartenstein'

Let op: vanaf 28 oktober 2019 is het museum tijdelijk gesloten vanwege een grootschalige verbouwing. Het museum heropent in maart 2020 compleet vernieuwd zijn deuren.

In hťt museum over de beroemde Slag om Arnhem (september 1944) kruipt de geschiedenis je bijna letterlijk op de huid. Het museum is gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein, tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britten. Het voornaamste doel van de slag was de verovering van de verkeersbrug in Arnhem, nu de John Frost brug genoemd. Ze stuitten op flinke Duitse tegenstand. Het overgrote deel van de manschappen trok zich terug rondom het toenmalige Hotel Hartenstein. In en om Hartenstein vonden hevige gevechten plaats. Veel van deze dappere mannen lieten het leven en liggen begraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Ieder jaar in september worden ze herdacht. De brug bij Arnhem bleek ĎEen brug te verí.

In dit aantrekkelijke en eigentijdse museum komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers die doodsangst doorstonden. Het toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en fotoís. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. Hier voel je de impact van het geweld op jonge jongens die vertwijfeld vechten voor hun leven. Je loopt in de voetsporen van de Britse parachutisten door de romp van een zweefvliegtuig en door de raampjes zie je de start in Engeland en de vlucht richting bezet Nederland. Ineens sta je tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten. Je komt vlakbij de Arnhemse brug. En je volgt het terugtrekken van de manschappen naar het beklemmende gebied rondom Hotel Hartenstein in Oosterbeek. Uiteindelijk trek je je terug over de Rijn. Een intense ervaring.

Maak nu kennis met dit unieke museum en ervaar dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

1jul

Voorbereidingen 75e Herdenking Slag om Arnhem in volle gang

Op 1 juli is in Oosterbeek de welkomstboog voor het Airbornemuseum geplaatst. Dat is dit jaar wat eerder dan in voorgaande jaren. De boog dient momenteel nog niet voor de Airborne Wandeltocht, maar geeft een algemene aankondiging van de grootse evenementen dit jaar. Er is een speciaal 'remembrance-doek' voor ontworpen door Roger Beets.

Lees meer

17jun

Oosterbeekse musical over Tweede Wereldoorlog

Ongeveer honderd enthousiaste inwoners van Oosterbeek en professionele acteurs en muzikanten doen er aan mee: Verzet, een musical over de Tweede Wereldoorlog, die zaterdagavond te zien en te horen is op het grasveld van het Airborne Museum.

Lees meer