TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lezing over de invloed van oorlog op een kind in Westerbork

Op zondag 26 mei aanstaande vertelt Mieke van Creveld-Zeehandelaar in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De lezing begint om 14.00 uur.

Mieke van Creveld-Zeehandelaar (1936) groeit op in Amsterdam, in een bewust Joods gezin. Eind 1942 wordt ze met haar ouders opgepakt en naar kamp Westerbork overgebracht. Mieke is dan 6 jaar oud. De dagen vullen zich met ‘spelen achter prikkeldraad’, het schooltje waarvan leeftijdgenootjes steeds op transport verdwijnen en de zorgen van haar moeder.

Na anderhalf jaar wordt het gezin in februari 1944 gedeporteerd naar Bergen Belsen. De toestand daar verslechtert snel aan het eind van de oorlog. Hoewel de geallieerden in april 1945 van alle kanten oprukken, komt aan het oorlogsleed van Mieke en haar familie nog geen einde. De nazi’s maken drie treinen gereed voor vertrek naar een onbekende bestemming in het oosten. Als onderdeel van wat bekend zal worden als het Verloren Transport eindigt de vreselijke reis na tien dagen in Tröbitz, tussen Leipzig en Dresden. Op de ochtend van 24 april 1945 wordt het treinstel bevrijd door de Russen.
Op negenjarige leeftijd keert Mieke in Nederland terug als een oude vrouw. “Er zijn eisen aan me gesteld die je nooit aan kind zou stellen”. De oorlog is van grote invloed geweest op de rest van haar leven.

Mieke van Creveld-Zeehandelaar is op zondag 26 mei om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om haar verhaal te vertellen. De toegang is bij de entree van het museum inbegrepen.

Gebruikte bron(nen)