TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sobibor speelt een prominente rol op 8 juni in Westerbork

Uit Nederland zijn 34.000 uit Nederland afkomstige Joden gedeporteerd naar Sobibor. Hieronder waren 1269 kinderen van 0 tot 15 jaar, die op 6 en 7 juni 1943 van Vught naar Westerbork en op 8 juni van Westerbork naar Sobibor werden weggevoerd.
Op 14 oktober 1943 vond de beruchte opstand onder gevangenen in het vernietigingskamp Sobibor plaats.


Tentoonstelling De Kindertransporten
70 jaar geleden vond in concentratiekamp Vught een diep ingrijpende gebeurtenis plaats, bekend als het ‘kindertransport’. Bijna 1.300 Joodse kinderen en een van hun ouders werden op 6 en 7 juni 1943 naar kamp Westerbork gevoerd. Op 8 juni vertrok van hier een trein met 46 wagons. Meer dan 3.000 personen werden gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. Bij aankomst op 11 juni werden zij allen direct vermoord.

De tentoonstelling heeft als basis de door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Stichting Sobibor ontwikkelde expositie ‘Alle kinderen, ze zijn weg. Kamp Vught, juni 1943’. Deze expositie is aangevuld met stukken uit de collectie van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 8 juni tot en met augustus te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het kader van deze expositie werkt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork samen met Zug der Erinnerung e.V. en het Internationales Bildings- und Begegnungswerk en de Jugendring Dortmund. Jongeren uit de deelstaat Nordrhein Westfalen doen onderzoek naar sporen van vermoorde Joodse kinderen die in de jaren dertig naar Nederland zijn gevlucht en via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.

Voorstelling Opstand in Sobibor
Op 8 juni om 14.00 uur wordt op het voormalig kampterrein in Westerbork de theaterverbeelding Opstand in Sobibor opgevoerd.
Het verhaal gaat over een kleine groep zogenoemde werk-Joden, die onder leiding van de Pool Lajbl Felhendler in het diepste geheim een plan ontwikkelde om het zwaar bewaakte kamp te ontvluchten. De groep krijgsgevangenen, onder wie ook luitenant Alexander Petsjerski, besloot om niet alleen zelf te ontsnappen, maar ook een bevrijding van alle ca. 600 aanwezige werk-Joden te bewerkstelligen.

De prijs die de Joodse opstandelingen voor hun revolte moesten betalen was onbarmhartig hoog. Maar ondanks het feit dat het merendeel van de gevangenen werd doodgeschoten of in de mijnenvelden rondom het kamp sneuvelde en andere gevluchte joden alsnog in handen vielen van genadeloze SS-ers, hebben uiteindelijk 47 opstandelingen het overleefd.

Met hun heldhaftig verzet bereikten zij dat dit dodenkamp werd gesloten en vooral dat door hun getuigenissen de aandacht van de wereld werd gevestigd op de schanddaden van het nazi-regime. Hierdoor konden de schuldigen worden berecht. Selma Engel-Wijnberg (Groningen, 15 mei 1922) is Nederlands Holocaustoverlevende en de enige Nederlandse gevangene van vernietigingskamp Sobibor die daaruit ontsnapte.

De theatervoorstelling (een productie van Stichting Culturele Projecten ‘De Blauwe Tulp’), gespeeld door ruim 50 amateurspelers en muzikanten, is geen realistische weergave of reconstructie van de werkelijkheid, maar een verbeelding van die werkelijkheid. Van deze voorstelling zal een videoregistratie worden gemaakt die door geïnteresseerde scholen en instellingen opgevraagd kan worden om in groepsverband getuige te kunnen zijn van een veelzeggende en dramatische gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.

De voorstelling begint om 14.00 uur op het kampterrein. Het kampterrein is bereikbaar met de bus, te voet of met de fiets. De toegang is vrij. Auto’s kunnen geparkeerd worden bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Er rijdt vanaf 13.00 uur een bus van en naar het kampterrein. Buskaartjes à € 2,00 zijn te koop in de bus.

Gebruikte bron(nen)