TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Stelling Kornwerderzand" - Zaterdag 24 mei 2014

Op zaterdag 24 mei 2014 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Stelling Kornwerderzand, waarbij onder andere een bezoek zal worden gebracht aan het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Tijdens deze Battlefield Tour staan de gevechten die zich hier tijdens de Duitse inval van mei 1940 hebben afgespeeld centraal.

Op 12 mei 1940 bereikten de eerste eenheden van de Duitse 1. Kavalleriedivision omstreeks 17.00 uur de Afsluitdijk. Na het doorbreken van de O-waarschuwingslijn, de Q-weerstandslijn en de Wonsstelling kwamen de Duitse soldaten voor een zwaardere beproeving te staan. Voor hen tekenden zich op de lei- en strekdammen van de Afsluitdijk 17 zware kazematten af... De Stelling Kornwerderzand.We starten de dag met een uitgebreide introductie door een gids van het Kazemattenmuseum. Na deze introductie volgt een DVD presentatie met daarin interviews van diverse veteranen die in de meidagen van 1940 in de stellingen actief zijn geweest. Vervolgens maken we een gezamenlijke rondwandeling onder leiding van een museumgids langs een deel van de stellingen (nu museumterrein), waarbij de gids dieper ingaat op de verschillende fortificaties die er te zien zijn.

Na de uitgebreide lunch in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand vervolgen we ís-middags onze wandeling en bezoeken we de overige stellingen rond het oostelijke deel van de Afsluitdijk. Hierbij zal Ruurd Kok (RAAP Archeologisch Adviesbureau) ons meenemen naar stellingen die buiten het museumterrein zijn gelegen.

Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

Gebruikte bron(nen)