TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Gezichten van Margraten

Bijna 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog krijgen duizenden Amerikaanse soldaten begraven op de Amerikaanse Begraafplaats in het Limburgse Margraten een gezicht. Ter gelegenheid van de viering en herdenking van 70 jaar bevrijding in Limburg en de 70e herdenking van de luchtlandingsoperatie Market Garden in september 2014 gaat de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven in zowel Nederland als de Verenigde Staten met het project De Gezichten van Margraten op zoek naar de persoonlijke foto's van de Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hun laatste rustplaats vonden in Margraten. Als een uniek eerbetoon aan de mannen en vrouwen die hun leven opofferden voor de vrijheid van Nederland en de rest van Europa zullen hun graven gedecoreerd worden met een persoonlijke foto, waarmee deze bevrijders een gezicht krijgen.

Met het project De Gezichten van Margraten tracht de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoveel mogelijk soldaten een gezicht te geven. Immers ligt er onder elk wit kruis een soldaat met een eigen levensverhaal begraven. De stichting gaat dan ook in samenwerking met adoptanten, familieleden van soldaten en veteranenorganisaries op zoek naar zoveel mogelijk foto's van deze soldaten, die onder andere via de projectwebsite De Gezichten van Margraten ingestuurd kunnen worden. Deze zullen op een nog later te bepalen herdenkingsweekend in het laatste kwartaal van 2014 als uniek eerbetoon bij de graven geplaatst worden. Hiervoor zullen zowel Nederlandse als Amerikaanse scholieren gevraagd worden om niet enkel het bewustzijn van het persoonlijke leed dat oorlog voortbrengt onder jongeren te vergroten, maar ook om de vriendschappelijke banden tussen beide landen en hun inwoners te benadrukken.

Gebruikte bron(nen)