TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Opening Bastogne War Museum

Morgen opent het geheel vernieuwde Bastogne War Museum, misschien beter bekend onder de oude naam: Bastogne Historical Center. Gesloten sinds 2011, zou het museum eigenlijk al in 2013 open gaan, onder andere door brand werd dit uit eindelijk uitgesteld tot 22 maart 2014, morgen dus. Uw reporter ging vandaag alvast een kijkje nemen op de persconferentie en in het museum. Druk was het er al snel, er was nogal wat media op afgekomen. De wegen naar het museum en het naastgelegen Mardasson waren compleet afgesloten. Het museum werd zelfs met een hond op explosieven gecontroleerd...Voor degene die zich het oude museum nog kunnen herinneren, de complete binnenkant is leeggehaald en vervangen ťn er is een groter deel aan vastgebouwd. Het museum behandelt de gehele oorlog, dus niet enkel het Ardennenoffensief. Het is onderverdeeld in tien blokken. Waarvan drie met een mooi woord 'scťnovisions' genoemd worden. Zo mooi was het woord dat ze het zelfs als trademark hebben laten registreren... Eigenlijk is het een soort 'beleving' het is te vergelijken met de kelder van Hartenstein, het nieuwe Eyewitness in Beek en Blockbuster in het Oorlogsmuseum Overloon.Burgemeester BenoÓt Lutgen tijdens de persconferentie

De tien blokken leiden je van de Eerste Wereldoorlog en het Interbellum naar de invasie van BelgiŽ. Het eerste 'scťnovision' is een 3D-film over de militaire operaties in de oorlog. Vervolgens ga je via de bezetting en het verzet in BelgiŽ door naar de landingen in NormandiŽ en het Ardennenoffensief. Hier sluit de tweede beleving op aan, je kunt je helemaal inleven in de slag, ze hebben het er zelfs 10 graden kouder voor gemaakt dan in de rest van het museum. Na deze beleving wordt ingegaan op het dagelijks leven in de oorlog, waar de laatste 'scťnovision' bij aansluit. Je bevindt je in een cafeetje in Bastogne tijdens het bombardement op 22 december en belandt vervolgens in de kelder van dat cafť om te ervaren wat de inwoners van Bastogne moesten doorstaan. Het museum sluit vervolgens af met de capitulatie.

De laatste twee foto's tonen de 'scťnovisions'.

Tijdens de persconferentie werden er rondleidingen gegeven waardoor de audiogids niet gebruikt kon worden. Deze gids loodst je in 1,5 a 2 uur door het museum en is echt een must. De belevingen zonder audiogids zijn ook interessant, maar mťt krijg je echt alles mee. De audiogids maakt gebruik van vier personages in de oorlog: een schooljongen van 13, een schooljuffrouw, een Duitse soldaat en een Amerikaanse soldaat (uiteraard uit de 101st Airborne Division). Met de audiogids kun je hun belevingen volgen. Het museum is (bijna) volledig viertalig uitgevoerd, dus ook in het Nederlands. De speciaal voor kinderen aanwezige zaken zijn (nu nog) enkel in het Frans.

Een gloed nieuw museum dus, die met een schitterende presentatie en de drie belevingen zeker de moeite van het bezoeken waard is.


Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 21-03-2014 17:40:52