TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Sabaton - Een lang verhaal

We schrijven 2010, een bezoeker van Go2War2.nl mailt het volgende: "Sabaton is een Zweedse 'historical' metalband die vooral zingen over de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor lijkt het me geen slecht idee om ťťn of meerdere van hun albums te bespreken op uw website." Dit wordt met enkele oogrollende smileys binnen het Go2War2.nl-team ontvangen. Een Heavy Metal band behandelen op Go2War2.nl? Nee, dat wordt niet als een goed idee opgevat. We recenseren graag boeken en films, maar deze band? Met dit soort muziek? Nee, dat wil er niet in.

Binnen de pak-em-beet 50 vrijwilligers van STIWOT komen uiteraard alle muzieksmaken voor en Sabaton was toen ook al geen vreemde voor een aantal van ons, waaronder ondergetekende. Gezien het onderwerp schrijf ik dit maar op persoonlijke titel... Toen, en nu nog steeds, is Sabaton niet iets wat op Go2War2.nl thuis hoort. We zijn echter in 2012 WO2Actueel.nl gestart, niet alleen om nieuwsberichten en reportages te plaatsen, maar ook om luchtige onderwerpen de wereld in te slingeren. De lancering van hun nieuwe album "Heroes" is een goed moment om toch maar eens wat aandacht aan deze band te besteden.

De Zweedse band werd in 1999 opgericht en bracht over de jaren heen verschillende cd's uit. Vanaf het begin werd de band bijgestaan door de, voor sommige misschien niet zo, bekende producer Peter Tšgtgren (Hypocrisy, PAIN). Voor mij kwamen ze in beeld na hun tweede cd, "Primo Victoria", met het gelijknamige nummer. Mijn interesse ligt al jaren bij operatie Overlord, dus een nummer met dŠt als onderwerp valt op. Daarbij verscheen in 2007 een door een fan gemaakte video met beelden van Saving Private Ryan. Zelfs als je niet van dit soort muziek houdt is dit zeker de moeite waard."Through the gates of hell, As we make our way to heaven, Through the Nazi lines, Primo victoria"
"6th of June 1944, Allies are turning the war, Normandy state of anarchy, Overlord"


Met deze teksten wist Sabaton mij in ieder geval meteen te boeien, en als je ze eenmaal ontdekt hebt begin je er ook steeds meer in te verdiepen, een soort beroepsdeformatie.

In 2008 kwam er weer een nieuwe cd uit, "The Art of War", uiteraard al ver van te voren aangekondigd. Genoemd naar het beroemde boek van Sun Tzu, dat toen ook al in de kast stond. Een must voor iedereen. Een no-brainer om dit album aan te schaffen, vooral omdat je er nog een speciale versie van het boek bij kreeg ook. Eenmaal uitgekomen bleek het album doorspekt met Sun Tzu citaten en zes nummers over de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen werden bekende verhalen verteld, zoals Monte Cassino ("Union (Slopes of St. Benedict)") en Kursk ("Panzerkampf"), maar ook minder bekende verhalen zoals de slag om Wizna in Polen ("40:1") of Rommels enorme opmars in 1940 ("Ghost Division")."Stand fast, the bunkers will hold, The captain has pledged his life, I'll face my fate here!"

"40:1" vertelt het verhaal van de Poolse kaptain Władysław Raginis, die het bevel had over het gebied rond Wizna. Op 7 september 1939 werd zijn 720 man tellende eenheid aangevallen door 42.000 Duitse soldaten. Om het moraal van zijn troepen hoog te houden beloofde hij zijn post niet levend te verlaten. Na drie dagen vechten, waarbij 650 van zijn troepen gedood werden en Raginis gewond in zijn commandobunker lag, beval hij de overgebleven troepen zich over te geven. Hij pleegde vervolgens zelfmoord door een granaat tot ontploffing te brengen. Zijn bunker is nu een monument."Sent from the skies ended up in Bastogne, As Easy, as hard as they get, Nazi command request and demand, Offered surrender - declined"

Na "The Art of War" verschenen er nog twee albums, "Coat of Arms" en "Carolus Rex". Op de eerste verschenen onder andere de nummers "Midway" en "Screaming Eagles". Ik denk dat we niet hoeven uit te leggen waar vooral die laatste over gaat... "Carolus Rex" gaat voornamelijk over de Zweedse koningen en heeft geen nummers die aan de Tweede Wereldoorlog gewijd zijn.

Terug naar 2014,: op 16 mei komt het nieuwe album "Heroes" van Sabaton uit. De line-up is grotendeels veranderd, de gitaristen en drummer zijn vervangen, enkel de zanger en bassist bleven hetzelfde. Dit keer gaat bijna het gehele album over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn momenteel al twee nummers uitgegeven, de eerste is "To Hell and Back" over Audie Murphy, de meest onderscheiden Amerikaanse soldaat uit de oorlog, vernoemd naar zijn gelijknamige boek.

Het tweede al uitgebrachte nummer heet "Resist and Bite" en gaat over het Belgische Regiment Ardense Jagers dat tijdens de Achttiendaagse Veldtocht de Duitsers aardig wist op te houden. Rommel zou er over gezegd hebben: "Es sind keine Menschen, sondern grŁne WŲlfe." Audie Murphy is uiteraard wat meer bekend dan het tweede onderwerp: met een Medal of Honor, twee Silver Stars, twee Bronze Stars, drie Purple Hearts en nog een berg aan andere onderscheidingen, een boek ťn een film is hij uiteraard, terecht, een bekend figuur. Het mooie van Sabaton is dat ze echter ook de minder bekende verhalen weten op te pakken en te gebruiken in hun nummers.

Ik ben in ieder geval benieuwd naar het nieuwe album en misschien krijgt Sabaton door dit tekstje er wat fans bij. Staan ze na vier jaar toch nog op een van de STIWOT-websites...

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Jeroen Koppes, STIWOT
  • Gepubliceerd op: 07-05-2014 17:25:31