TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsveteranen van toen en nu bezoeken Sg. St. Ursula in Heythuysen

Woensdag 12 november is het zo ver. Ursula krijgt hoog bezoek van Nederlandse en buitenlandse veteranen van de Tweede Wereldoorlog, mensen uit het verzet, Joodse slachtoffers van de Holocaust en enkele jonge Nederlandse veteranen die deelnamen aan recente vredesoperaties.

De scholieren van Sg. St. Ursula in Heythuysen kijken al weken reikhalzend uit naar het bezoek van deze speciale gasten. De leerlingen konden zich opgeven door deelname aan dit bijzondere project en het interesse hiervoor was enorm. Meer dan 175 leerlingen zullen in kleine groepjes of klassikaal in gesprek treden met een van de bezoekers die hun bijzondere verhalen met de leerlingen zullen delen.

Een van de bezoekers is de 93 jarige Britse veteraan Frank Yates. Frank verteld; “In november 1944 was ik al enkele dagen in Heythuysen. Ik was toen een jonge luitenant en ik kan me nog goed herinneren dat het koud, nat en modderig was. Op de Dorpsstraat heeft iemand, uit mijn Jeep, mijn revolver en kompas gestolen. Ik heb daar nog flink problemen mee gehad!”

We hopen dat Frank zijn tweede bezoek aan Heythuysen, mede vanwege de grote interesse van de leerlingen, een warmer en mooier bezoek zal zijn!

Het project is onderdeel van de, door Stichting Herdenkingsmonument Militairen, georganiseerde internationale veteranenweek. Hoogtepunt van de week is de herdenking op donderdag 13 november bij het Monument van Verdraagzaamheid te Haelen. Tijdens deze druk bezochte herdenking, zullen veteranen uit Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië samen een krans leggen ter herinnering aan hun gevallen kameraden.

Gebruikte bron(nen)