TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Leudal Monument Haelen

Monument van Verdraagzaamheid te Haelen.

Dit Monument is op 8 maart 2001 onthuld als herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945 en aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in het Leudal gebied hun leven hebben verloren. In het hart van het monument is een Cd-rom geplaatst waarop die informatie is vastgelegd. In het museum zijn deze gegevens te raadplegen.

Het in brons gegoten beeld is gemaakt door beeldhouwster Thea Houben uit Roggel. Het bestaat uit een halve boog op een gelijkzijdige driehoek die het Goddelijke symboliseert. De meeuwen staan voor de vrijheid. Het zwaard met de lauwerkrans en de ineengeslagen handen duiden op de strijd die gestreden is en de verbroedering over de dood heen. Het ontwerp van deze applicatie alsook de symboliek van de meeuwen is naar het idee van John Wagemans. De voet van het monument is dicht gelegd met maaskeien, ťťn voor elke gesneuvelde militair. De elf rode stralen in het plaveisel symboliseren de nationaliteiten van de gesneuvelden.

They shall grow not old
as we that are left grow old
Age shall not weary them
nor the years condemn
At the going down of the sun
and in the morning
We will remember them.

Laurence Binyon

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Centrum St.-Elisabethshof & Roel Rijks
  • Foto's: Jeroen Koppes (1, 2), Roel Rijks (3)

nov2018

Internationale herdenking Monument van Verdraagzaamheid

Op donderdag 15 november zal voor de 18e keer de jaarlijkse Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid, Roggelseweg 58 in Haelen plaatsvinden. Aanvang 14.00 uur.

Lees meer

okt2017

Unieke herdenking met Geallieerde en Duitse veteranen

Op donderdag 16 november 2017 zal bij het Monument van Verdraagzaamheid bij het Bezoekerscentrum Leudal in Haelen, voor de zeventiende keer de jaarlijkse internationale herdenking plaats vinden. In de loop van de jaren is deze plechtigheid uitgegroeid tot een groots internationaal gebeuren.

Lees meer