TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tentoonstelling "De zomer van '45" in het NMM

Vanaf 2 mei is er in het Nationaal Militair Museum een unieke tijdelijke tentoonstelling te zien genaamd De zomer van '45. De tentoonstelling De zomer van 45 is gebaseerd op het in kleur (!) gefilmde portret van het dagelijks leven in Nederland in de zomermaanden direct na de bevrijding.

Cineast Alex Roosdorp fietste samen met zijn vrouw 1000 kilometer door Nederland. Hij filmde onderweg de gevolgen van de Duitse bezetting: woningen gebouwd in kippenhokken, kinderen spelend met achtergelaten munitie en wapens, maar ook voorzichtige tekenen van herstel van schade aan huis en haard. Roosdorp’s documentaire lag ruim 50 jaar onopgemerkt in de archieven van filmmuseum EYE.

Het NMM heeft er, in combinatie met historische objecten uit de eigen collectie, een bijzondere tentoonstelling van gemaakt waarin filmbeelden, muziek en objecten een uniek moment uit de Nederlandse geschiedenis tot leven brengen.

Gebruikte bron(nen)