Bijzondere aanwinst Airborne Museum; de helm van George Lomas

Achter veel voorwerpen en documenten uit oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen, schuilt een bijzonder verhaal. Deze bijzondere verhalen geeft het Airborne Museum graag door aan toekomstige generaties en is daarom erg dankbaar voor alle schenkingen die gerelateerd zijn aan de Slag om Arnhem.

Bijzondere vondst in 1944
In het najaar van 1944 reisde de heer Ary W.G. Koppejan naar zijn ouderlijk huis in Wageningen. Op de terugweg moest hij op station Ede-Wageningen zo lang wachten dat hij de tijd ging doden op de Ginkelse Heide. Daar vond hij een helm en nam deze als souvenir mee naar huis. Was hij zich bewust van de risico’s die hij daarmee nam? Zijn moeder verklaarde hem voor gek, net als op Dolle Dinsdag, toen hij op het Haagse station Staatsspoor stiekem foto’s had gemaakt van vluchtende Duitsers en NSB´ers.

Drager na 72 jaar bekend
De helm heeft al die jaren op zolder gelegen en de inmiddels overleden heer Ary W.G. Koppejan heeft nooit geweten wie de drager was. Zijn zonen hebben onlangs de helm geschonken aan het Airborne Museum. Medewerkers van het museum hebben na onderzoek weten te achterhalen wie de helm 72 jaar geleden gedragen heeft.

De helm van George Lomas
Parachutist George Lomas van het 11th Battalion (1921 – 1944) was de drager van de helm. George werd in Engeland opgeleid en voorbereid op zijn landing tijdens operatie Market Garden. Op 18 september 1944 werd George op de Ginkelse Heide in Ede gedropt waar hij optrok richting Arnhem. Hij sneuvelde op 26 september 1944. Hij is 23 jaar geworden. Zijn veldgraf was in de tuin van de Ommershof in Oosterbeek.

Hij is later bijgezet op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek (graf 18a2).

Nu te zien
De uitmuntende staat waarin de helm zich bevindt maakt het een bijzonder exemplaar, het verhaal van de drager is aangrijpend. De helm is in ieder geval tot 31 maart te zien in de aanwinstvitrine van het museum.

Gebruikte bron(nen)