Boekenbeurs Tweede Wereldoorlog op 23 april 2016

Op zaterdag 23 april 2016 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum in Oosterbeek in Park Hartenstein in Oosterbeek voor de 25e maal een beurs voor boeken en documentatie over de Tweede Wereldoorlog. De boekenbeurs is van 9.30 uur tot 15.00 uur geopend. Een bezoek aan de beurs is gratis

Al 24 jaar is dit de enigste boekenbeurs in Nederland van uitsluitend tweedehands boeken en documentatie over de Tweede We¨reldoorlog, de aanleiding en de nasleep met de strijd in Nederlands Indiė na 1945. Uiteraard zijn de onderwerpen "Market Garden"en "Arnhem" ruim vertegenwoordigd. Ook zijn er speciale stands die gespecialiseerd zijn in Luchtoorlog en de strijd in het voormalige Nederlands-Indiė.

Wekelijks verschijnen er nieuwe boeken met een historisch onderwerp. Geschiedenis staat weer volop in de belangstelling. Daarbij neemt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats in. Zowel basis- als de middelbare scholen besteden extra aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Na 70 jaar worden veel archieven vrijgeven wat weer nieuw publicaties tot gevolg heeft. Toch blijkt steeds weer dat ook kort na de oorlog al veel gegevens bekend waren die daarna weer vergeten zijn. Ook werden toen al verhalen van ooggetuigen opgetekend. Nu de generatie die de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt heeft kleiner wordt is dat meer en meer een reden om eerder uitgegeven boeken niet te verwaarlozen.

Hoewel op internet veel informatie over de jaren 1940-1945 te vinden is gaat de belangstelling van velen nog steeds uit naar het gedrukte boek en originele documenten. Veel boeken zijn alleen nog maar tweede hands te verkrijgen. De aanbieding via Internet heeft een grote vlucht genomen maar gaat er niets boven het zelf snuffelen tussen oude boeken om dan uiteindelijk het gewenste exemplaar te vinden..

Verder zijn de gehele dag demonstraties te zien van re-enactment groepen. Deze zijn in historische uniformen gekleed en geven zo een beeld van het leven en werken van de 1e Britse Airborne divisie in 1944.

Voor een gelijktijdig bezoek aan het Airborne museum gelden de normale toegangsprijzen.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: VVAM
  • Gepubliceerd op: 08-03-2016 20:22:01