TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

WO2GO staat stil bij de bevrijding van Goeree-Overflakkee

Op vrijdagavond 6 mei a.s. staat stichting WO2GO stil bij de ‘bevrijding’ van Goeree-Overflakkee. Militair historicus Johan van Doorn uit Sommelsdijk zal een toelichting geven op de gebeurtenissen in de meidagen van 1945 op Goeree-Overflakkee, die uiteindelijk zouden leiden tot de bevrijding.


Divisiecommandant Ahlmann verlaat zijn commandopost aan de Langeweg te Sommelsdijk, nadat hij door Engelse officieren, eveneens op deze foto, "overtuigd" was om alsnog te capituleren.

De Duitse capitulatie en de direct daarmee samenhangende bevrijding week, wat Goeree-Overflakkee betreft, op onderdelen nogal af van die in andere delen van Nederland. Zo weigerde de Duitse divisiecommandant aanvankelijk om te capituleren. Dit is een van de gegevens die naar boven kwam door onderzoek in de militaire archieven in Ottawa (Canada) en Kew (Engeland). Van Doorn zal deze avond de door hem gevonden feiten en gebeurtenissen nader toelichten.
De lezing zal beginnen met nog nooit eerder vertoonde beelden over de bevrijding van Nederland; deze zijn gemaakt door de filmdienst van het Canadese leger. De aanwezigen kunnen zo alvast een beeld krijgen bij het verhaal in het tweede deel van de avond.

Deze bijeenkomst, georganiseerd door WO2GO, wordt gehouden op vrijdag 6 mei a.s. in de zaal van de Technische school aan de Schoolstraat 9A in Middelharnis. De lezing begint om 20:00 uur en duurt tot ongeveer 22:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur; de entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT. Reserveren bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: WO2GO
  • Gepubliceerd op: 24-04-2016 14:58:27