TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zondagvideo: Het Verborgen Front

'Het Verborgen Front' is een 3-delige documentaireserie over het Limburgs verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uit 1995. De regie was in handen van Eugene van den Bosch en Frank Scheffer. Hieronder en op YouTube is de reeks volledig te bekijken.

In deel 1 staat de relatie tussen de kerk en het verzet centraal. Tijdens de laatste maanden van de oorlog kreeg Limburg te maken met Franse krijgsgevangenen, die uit handen van de Duitsers ontsnapt waren. Sommige Limburgers gaven hen onderdak, waarbij ook de kerk een belangrijke rol speelde.



De Limburgse knokploegen ( KP's ) speelden tijdens de laatste maanden van de oorlog een belangrijke rol bij verzetsacties tegen de Duitsers. Leden van verschillende KP's vormden tezamen de Bospartizanen die schuil hielden in de bossen rond Baarlo en een groep Duitse soldaten krijgsgevangen hielden.



Terwijl de geallieerden oprukten, kwamen de bospartizanen steeds meer in de problemen en zochten een goede schuilplaats om zich met hun gevangenen terug te trekken in afwachting van de bevrijding door de geallieerden. Interviews over de organisatie en leefomstandigheden in het kamp, de fusillade van enkele Duitse infiltranten, Duitse razzia's en de bevrijding door geallieerde troepen.

Gebruikte bron(nen)