TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boek 'Kensingtonstraat Nijmegen-Oost'

In 2010 schreef Ron Goodey, een voormalige Britse militair, toen 84 jaar oud, een brief aan de gemeente Nijmegen. Met de vraag: ‘Heet de Gregoriusstraat in Nijmegen nog steeds Kensingtonstraat?’ Goodey, lid van het Kensington Regiment, was in de winter van 44/45 in de Gregoriusstraat ingekwartierd. En in de rest van Nijmegen-Oost met hem vele andere Kensingtons. Om Nijmegen en omgeving hulp te bieden bij de bevrijding. De gemeente deelde Goodey in 2010 mee dat de Gregoriusstraat niet meer zo heette. Méér was er over de achtergrond van de Kensingtonstraat nauwelijks bekend.

Ondergetekende, van oorsprong onderwijzer maar al 35 jaar werkzaam in het archiefwezen, verricht in zijn vrije tijd vaak historisch onderzoek. En woonachtig nabij de Gregoriusstraat dacht ik: ‘Deze vraag houd ik in mijn achterhoofd’. En jawel hoor... vier jaar later, in 2014, trof ik bij toeval een interessant dossier aan. Ik besloot er een boek over te schrijven. Ik interviewde oudere buurtbewoners, deed verdere research en bezocht Engeland.

Vorig najaar rondde ik het boek af. Het kreeg van mij de titel Kensingtonstraat Nijmegen-Oost, herinneringen aan het verblijf van een Brits regiment aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het eerste exemplaar kon ik aan Ron Goodey aanbieden: vanwege zijn 90ste verjaardag op 4 oktober 2015. Want hij bleek nog te leven.

De eerste in Nederland uitgereikte exemplaren mocht ik op 7 november 2015 overhandigen aan wethouder Ben van Hees van de gemeente Nijmegen. En aan em. prof. Hans Egberts, lid van het Verenigingsbestuur van het Nederlandse Rode Kruis. Het Nederlandse Rode Kruis was bij de boekpresentatie aanwezig omdat 70 jaar geleden prinses Juliana, toen voorzitter van deze hulporganisatie, persoonlijk naar Nijmegen kwam om de 600 Kensingtons te bedanken. En dat had een speciale reden.

Het drukken van het boek is gefinancierd door de Jan van Gelderstichting, een historische vereniging, gevestigd te Bergharen, een dorp gelegen in het Land van Maas en Waal. Bij deze instelling werk ik sinds 2004 in mijn vrije tijd als archivaris. Het boek is 80 pagina’s dik, full-colour, A4-formaat, en bevat vele, veelal historische nog niet gepubliceerde, afbeeldingen.

Wilt u, of uw instelling, een exemplaar ontvangen, dan kunt u dit bij ondergetekende bestellen voor Euro 18,64 (= 14,99 voor het boek + 3,65 verzendkosten) via adewildt@hetnet.nl of a.de.wildt@nijmegen.nl (mocht uw eventuele reactie niet op het eerder genoemde mailadres bezorgd kunnen worden). Tot slot wil ik u er op wijzen dat deze mail geen commercieel oogmerk heeft: ik schenk de meeropbrengst van de verkoop van dit boek namelijk aan het Nederlandse Rode Kruis.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Anton de Wildt
  • Gepubliceerd op: 09-10-2016 19:14:33