TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gefeliciteerd: het vijftigste nummer van Wereld in Oorlog!

Deze week is het vijftigste nummer van Wereld in Oorlog verschenen. STIWOT is al sinds het vroege uur betrokken bij dit magazine over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We feliciteren uitgever Hans van Maar van Just Publishers van harte met dit jubileumnummer, waarvoor wij weer de rubriek Korte Berichten verzorgden en STIWOT-medewerker Jeroen Koppes een artikel schreef over de slag om Sluis 11 vlakbij Helmond.

Een overzicht van alle onderwerpen:

Chaim Weizmann en de paardenkastanjes: Chemische problemen bij de Britse munitieproductie tijdens de Eerste Wereldoorlog
Chaim Weizmann (1874 -1952) was in de eerste helft van de twintigste eeuw een bekende zionist, ijverend voor een Joodse staat. Maar wat hebben Weizmann en paardenkastanjes nu met elkaar te maken?

De slag om Sluis 11
We schrijven september 1944. Dolle Dinsdag is net achter de rug en operatie Market Garden staat op het punt te beginnen. Het strategische doel van operatie Market Garden was de vestiging van een bruggenhoofd op de Veluwe met uitlopers over de IJssel.

Lübeck, de RAF en een reisgids
Reizen en kennis maken met andere culturen staat in schril contrast met vernietigende bombardementen op steden. Toch zijn de reisgids en deze bombardementen met elkaar verbonden. Hoe is het zover gekomen?

Fotodossier Tom Daams
Fotograaf Tom Daams begaf zich twee maanden lang onder de soldaten in het belegerde dorp Pisky. Na het neerschieten van MH17 vroeg hij zich af wie de Oekraïners nu eigenlijk zijn, waar ze voor vechten en hoe ze leven aan de frontlinies met de separatisten.

Britten in Duitse dienst: het Britische Freikorps
Een van de meest mysterieuze eenheden die onder de Waffen-SS viel was het British Free Corps (Duits: Britische Freikorps). De vrijwilligers, allen Britten, waren in krijgsgevangenenkampen geworven. Het enthousiasme voor de SS was echter op zijn zachtst gezegd minimaal.

Gebruikte bron(nen)