Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT 2016

Kerstmis 1944, vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Een luchtmachtofficier en een bewaker met nachtdienst luisteren naar kerstliederen, gezongen door een koor bestaande uit leden van de grondcrew van No. 122 Wing van de Royal Air Force Second Tactical Air Force. De zangers worden geleid door hun veldpredikant, Squadron Leader K.J. Morgan. Een Hawker Tempest dient als decor. Slechts drie maanden eerder was het vliegveld veroverd op de Duitsers. Op bevrijding moest het grootste deel van Nederland die kerst echter nog wachten. Het was bovendien bitter koud en vooral in het westen van het land was een groot tekort aan voedsel en brandstof.


Bron: Imperial War Museums

Een traditioneel kerstmaal werd tijdens deze Hongerwinter in veel Nederlandse huishoudens niet opgediend. In nauwelijks verwarmde woningen, die ís avonds met een kaarsje of olielampje spaarzaam werden verlicht, was er van een kerststemming zelden sprake, zeker niet als gezinnen een vader of zoon misten, die dwangarbeid verrichte in Duitsland, gevangen zat in een concentratiekamp of om een andere reden weg van huis was. Men probeerde desondanks de moed er in te houden, maar de ruim vier maanden die het nog duurde tot de bevrijding verliepen tergend langzaam.

De kerstdagen van 1944 staan in scherp contrast met die van 2016. Overvloedig gevulde supermarkten, prachtig verlichte kerstbomen en vrolijke familiebijeenkomsten doen je haast vergeten dat een vredige kerst niet vanzelfsprekend is. Het blijft daarom belangrijk om mensen te informeren over de Tweede Wereldoorlog. STIWOT heeft zich daar het afgelopen jaar weer actief voor ingezet en besteedt op TracesofWar.com ook steeds meer aandacht aan andere oorlogen, zoals de Eerste Wereldoorlog, de Slag bij Waterloo, de Amerikaanse burgeroorlog en de Vietnamoorlog.

Ook de vrijwilligers van onze andere projecten hebben weer veel werk verzet. Op Go2War2.nl verscheen bijvoorbeeld een nieuwe, zeer uitgebreide biografie over Adolf Hitler. WW2Awards.com telt inmiddels (per 11 december) 3.399 onderscheidingen en 56.390 personen. STIWOT Reizen organiseerde succesvolle battlefieldtours met als themaís de Slag om Woensdrecht, de Grebbelinie in mei 1940 en het Ardennenoffensief. Heeft u zin om in het nieuwe jaar bij te dragen als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op, want we kunnen nieuwe medewerkers goed gebruiken.

Graag willen we onze medewerkers en donateurs hartelijk danken voor hun bijdrage gedurende het afgelopen jaar. We hopen in het nieuwe jaar weer op jullie te mogen rekenen. Ook bedanken we onze websitebezoekers en deelnemers aan onze battlefieldtours voor hun belangstelling en feedback. Ook in het nieuwe jaar verwelkomen we u graag, zowel online als offline.

Tot slot wensen we iedereen een warme en fijne kerst en een heel mooi en vredig 2017!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: STIWOT
  • Gepubliceerd op: 18-12-2016 13:08:38