TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Onderzoek naar explosieven op terrein Dreyeroord afgerond

Op het terrein van Hotel Dreyeroord in Oosterbeek worden in het park achter het hotel enkele woningen met een ontsluitingsweg gerealiseerd. Rond Dreyeroord is tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 zwaar gevochten. Vanwege deze gevechten is bodemonderzoek naar niet gesprongen explosieven nodig voordat tot de bouw van de woningen overgegaan kan worden. Er is onderzoek verricht in het park achter het hotel en direct rondom het hotel. Het onderzoek is in september 2016 gestart en kort geleden afgerond.

Vondsten
Verspreid over het terrein zijn diverse, veelal kleinere, niet gesprongen en verschoten explosieven gevonden. Vaak waren dit kogels, maar er zijn ook enkele (hand)granaten en twee wapens met munitie gevonden. De explosieven zijn inmiddels geruimd door de Explosieven Opruimingsdienst. Veldgraven zijn er niet gevonden. Wel zijn verspreid over het gebied enkele botten gevonden van waarschijnlijk verschillende personen. De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft de botten meegenomen en onderzoekt deze de komende tijd. Daarnaast zijn enkele oorlogsvoorwerpen gevonden zoals lege munitiekisten, parachutistenhelmen, onderdelen van dropcontainers en een klein pistool zonder munitie. Deze voorwerpen heeft de gemeente inmiddels overgedragen aan het Airborne Museum. Het gaat om de volgende voorwerpen:

3 x Engelse parachutisten helmen model m42
4 x Cradle voor Engelse dropcontainers
1 x stootkussen dropcontainer CLE.III
3 x lege munitiekisten Vickers .303
1 x houder voor twee Duitse teller mijnen
2 x metalen plaat met ronde gaten erin (onbekend)
1 x klaverblad eindstuk van 75mm munitie of 6 ponder granaatverpakking
1 x meet instrument Clino mortar mk.IV nr. 5927
5 x Engelse spijkerbajonetten
1 x wapen (pistool)

Gebruikte bron(nen)