Nationaal Holocaust Museum in oprichting

Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier, gaf op 9 maart een presentatie aan het bestuur van SMH. Daarin zette hij de toekomstplannen voor een Nationaal Holocaust Museum uiteen en legde hij uit wat er op dit moment gebeurt op de Plantage Middenlaan 27 te Amsterdam.

Dit adres, recht tegenover de Hollandse Schouwburg, behoort toe aan een oud schoolgebouw. Toen tijdens WO II joden voor transport verzameld werden in de schouwburg, werd deze school ingericht als crŤche voor hun kinderen. Vanuit hier zijn vervolgens met hulp van het verzet honderden kinderen weg gesmokkeld. Het doel is op deze historische locatie een groot, nieuw museum te realiseren over de Jodenvervolging ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daar is 18 miljoen euro voor nodig, waarvan de eerste miljoenen dankzij het Rijk reeds binnen zijn.

Omdat het nog wel een paar jaar gaat duren voordat die miljoenen bij elkaar zijn en het museum gerealiseerd kan worden, heeft het pand een tijdelijke invulling gekregen. De bovenverdiepingen worden onderverhuurd aan o.a. vluchtelingen-kunstenaars en op de begane grond bevindt zich momenteel het NHM i.o., het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. Dit is een kweektuin waar verschillende manieren van (beeldend) vertellen over de Holocaust worden uitgetest. Ook vinden er evenementen zoals theatervoorstellingen, filmvertoningen en lezingen plaats.

Voor meer informatie, zie: Nationaal Holocaust Museum in oprichting

Gebruikte bron(nen)