TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenking bij Sachsenhausen-monument op 8 september 2017

Op 5 en 6 september 1944 vond het laatste transport van gevangenen van concentratiekamp Vught naar KZ Sachsenhausen plaats. Omstreeks deze data vindt daarom ieder jaar de herdenking van de slachtoffers van KZ Sachsenhausen in de gemeente Vught plaats. Het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) nodigt belangstellenden uit om de Sachsenhausen-herdenking in Vught, dit jaar op vrijdag 8 september bij te wonen. De herdenking wordt wederom georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught in samenwerking met Basisschool de Springplank uit Vught en het COVVS. De Gemeente Vught faciliteert de herdenking.

De herdenking bestaat uit een ochtend- en een middaggedeelte. Om 11.45 vertrekt vanaf het Raadhuis, Secretaris van Rooijstraat 1 te Vught een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. Bij dit monument zal om 12.15 uur het officiële gedeelte van de herdenking plaatsvinden.

Ad van Liempt
Na een welkomstwoord door Riekje Nieuwstraten houdt Ad van Liempt, journalist, auteur en programmamaker (bedenker van o.m. Andere Tijden), een toespraak. Over de reden van zijn komst zegt hij: “Het afvoeren van duizenden gevangenen, vlak voor hun bevrijding, vanuit Vught naar Sachsenhausen en Ravensbrück beschouw ik als een van de grootste misdaden van de nazi’s in de bezettingstijd. Het is van groot belang dat we dat rampzalige transport blijven gedenken.” Nina Morel en Wies Pijnenburg verzorgen een muzikaal intermezzo op cello en viool. Hierna volgt een bijdrage van leerlingen van Basisschool De Springplank, die het monument heeft geadopteerd. Na twee minuten stilte en de kranslegging, is er gelegenheid voor de aanwezigen om tijdens een defilé bloemen te leggen en/of stil te staan en te herdenken bij het monument. Hiermee komt plm. 13.00 uur een einde aan het ochtendprogramma van de herdenking.

Documentaire ‘Sachsenhausen’
Vanaf 13.30 uur kunt u deelnemen aan het middagprogramma in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught. Het middagprogramma bestaat uit een eenvoudige lunch in het museumcafé van NM Kamp Vught en de vertoning van de documentaire ‘Sachsenhausen’ van de Groningse studenten Lynn Zwartsenburg, Yara Bergboer en Yasmin Latupella (onder voorbehoud). Zij bezochten in het voorjaar voor hun studie Communicatie de 72e herdenking in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen en interviewden ooggetuigen van destijds. Lynn: “De rode draad in ons verhaal is het contrast tussen de gevangen van Sachsenhausen en de kampbewakers.”
Voor het middagprogramma vraagt de organisatie een eigen bijdrage van € 10,00 per deelnemer; contant te voldoen in het museumcafé van NM Kamp Vught. Voor aanmelding of vragen kunt u contact opnemen met het organisatiecomité via sachsenhausen@vankoningsbruggen.com

Vertrek stille tocht: Raadhuis Vught, Secretaris van Rooijstraat 1, 5261 EP Vught (073 658 0680)
Middagprogramma: NM Kamp Vught, Lunettenlaan 600, 5263 NT Vught (073 656 6764)

Gebruikte bron(nen)