Nieuw boek over Bilthoven De Bilt en de eerste jaren na de bevrijding

Op vrijdag 26 januari 2018 verschijnt ‘De rekening van vijf jaar oorlog. Bilthoven en De Bilt de eerste jaren na de bevrijding’. Het vervolg op ‘Bilthoven en De Bilt tijdens de Tweede Wereldoorlog’.

In “De rekening van vijf jaar oorlog” trekt Bernard Schut, de schrijver van “Bilthoven en De Bilt tijdens de Tweede Wereldoorlog”, de lijn door naar de eerste jaren na de oorlog.

Na de roes van de bevrijding in 1945 volgden moeilijke jaren, voor velen ook bittere jaren. De slachtoffers van de concentratiekampen, de weinige joden die terugkwamen, de dwangarbeiders, ze waren niet altijd welkom. Tienduizenden vermeende foute Nederlanders werden, soms geheel ten onrechte, in kampen gestopt, vaak onder miserabele omstandigheden. Hun berechting mislukte. Het verzet raakte verdeeld. Voor velen volgde de ontnuchtering.

Ook in economisch opzicht was de situatie penibel. Voedsel was op de bon. Veel woningen waren verwoest. Er was gebrek aan alles. Fabrieken waren leeggeroofd, landbouwgronden waren verwaarloosd of stonden onder water. En tot overmaat van ramp werd in Indië een nieuwe oorlog ondernomen om de kolonie daar te behouden. Een oorlog die veel geld kostte, wat onvermijdelijk ten koste ging van de wederopbouw.

Door middel van talrijke interviews verbindt de schrijver waar mogelijk de informatie over deze onderwerpen met de ervaringen van inwoners van De Bilt, de laatste ooggetuigen die er nog over kunnen vertellen.

De prijs in de boekhandel zal 20,00 euro bedragen. Tot 26 januari 2018 bestaat echter de gelegenheid om vooraf in te tekenen. De voorintekenprijs bedraagt 17,50. U kunt contact opnemen met schut.04@hetnet.nl voor meer informatie.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Bernard Schut
  • Gepubliceerd op: 22-11-2017 18:54:48