Cinema Islemunda: De Overval - 4 en 5 mei 2018Vrijdag 04 mei – aanvang 20.30 uur

4 en 5 mei 2018: IS HET JAAR VAN VERZET
Verzet staat in 2018 centraal in herdenkingen, vieringen, musea en educatie. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt.
Spectaculaire bevrijdingsacties van het Rotterdams en het Leeuwardens verzet!

Op 24 oktober en 8 december 1944 vonden er in Rotterdam en Leeuwarden bevrijdingsacties, door het Nederlandse verzet, plaats.
In Rotterdam werden er 40 gevangen van het verzet, uit het politiebureau Haagse Veer, bevrijd en in Leeuwarden, bij de strafgevangenis Blokhuispoort, 51 verzetsmensen.
Dit jaar start de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei 2018 in de Blokhuispoort te Leeuwarden, precies de locatie waar de film ‘De Overval’ over gaat.

ROTTERDAM
Nog altijd is er een gedenkplaat aan het bureau Haagse Veer aan het Doelwater in Rotterdam. Daarop staan de namen van de vier slachtoffers die door de bevrijdingsactie zijn omgekomen. De gebeurtenissen in die oktoberweek van 1944 maken onderdeel uit van het boek ’Onze vaders in het verzet’ van Aad Koster en Pierre Pijpers.

NEDERLANDSE FILM DE OVERVAL
Oorlogsfilm over de overval op de strafgevangenis Blokhuispoort te Leeuwarden in 1944.
De Nederlandse zwart/wit film De Overval die door velen nog altijd wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse oorlogsfilms.

Genre: Oorlogsfilm, Tweede Wereldoorlog, Verzet, Oud-strijders
Regie: Paul Rotha
Met: Riek Schagen , Kees Brusse, Onno Molenkamp, Pieter Lutz, Piet Römer, Sacco van der Made,
Rob de Vries, Yoka Berretty, André van den Heuvel, e.v.v.a.
(Nederland 1962, zwart/wit, 98 min.)

AMSTERDAM - De speelfilm ’De Overval’ uit 1962, naar het scenario van dr. Lou de Jong, is door het filmmuseum in Amsterdam volledig gerestaureerd en geconserveerd. Uit vier zwaar aangetaste kopieën van de speelfilm is één gaaf exemplaar gemaakt tijdens een ruim vier jaar durende restauratieklus.

De 98 minuten durende speelfilm gaat over de historische bevrijding in 1944 van tientallen gevangen verzetslieden uit de gevangenis ’De Blokhuispoort’ in Leeuwarden door de ondergrondse.
Het filmmuseum had het negatief origineel jarenlang in zijn archief, als schenking van de toenmalige productiemaatschappij, maar die was incompleet en beschadigd. Bovendien werd het resterende filmmateriaal door ontbinding langzaam vernietigd.

Door de weinige nog resterende filmkopieën op te sporen konden alle scènes uit de complete film "bijeen worden gesprokkeld", aldus Ad Pollé, coördinator van de afdeling filmcollectie van het
Filmmuseum. De beste nog resterende kopie kwam uit de kelders van het City Theater in Amsterdam.
Met de kopieën als ’puzzelstukjes’ kon het beeldmateriaal volledig opnieuw worden gemonteerd.
Daarna is met digitale technieken het geluidsspoor weer helemaal hersteld.De Overval wordt gerekend tot de klassiekers van de Nederlandse filmgeschiedenis.

De film is gebaseerd op een werkelijk uitgevoerde bevrijdingsactie van de Friese KP (KnokPloeg,
de gewapende tak van het verzet). Op 8 december 1944 wisten de samenwerkende Knokploegen in Friesland 51 verzetsmensen uit het Huis van Bewaring in Leeuwarden te bevrijden. Er ging een minutieus uitgewerkt plan aan ‘de Kraak’ vooraf, want er mocht geen schot gelost worden om de nabij gehuisveste bezetters niet te alarmeren. De actie werd feilloos uitgevoerd en er volgden, heel uitzonderlijk, geen represailles.

Dankzij de film De Overval is deze opmerkelijke verzetsdaad verankerd in de nationale herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dr. L. de Jong, destijds directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, schreef het scenario in nauw overleg met de betrokken KP’ers. De Overval, geregisseerd door de Engelsman Paul Rotha, was de eerste grote speelfilm over het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: http://www.islemunda.nl/voorstelling/Deoverval
  • Gepubliceerd op: 17-04-2018 23:07:52