Museum laat het Langedijkse oorlogsverleden aan het woordBroek op Langedijk Museum BroekerVeiling maakt zich klaar voor haar tweede wisselpresentatie. Het museum heeft op dit moment, buiten het zicht van de bezoekers, een grote en bijzondere verzameling uit het verleden in het depot. Deze collectie wordt in de kelder van het gebouw onder optimale omstandigheden bewaard en gedocumenteerd, zodat al dit culturele erfgoed nog generaties te behouden is. Het museum wil door middel van een wisselpresentatie met ĎUit het depotí twee keer per jaar een deel van dit erfgoed laten zien.

Kolen en aardappelen in oorlogstijd
Ondanks de verschrikkingen die de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht ging het dagelijks leven door, zo ook aan de Langedijk. Dit betekende dat de tuiniers hun gang konden gaan en de veiling nog steeds druk bezocht werd. Er werd handel gedreven en de binnenvaartschipper was dag-en-nacht bezig om de goederen naar hun bestemming te krijgen. Althans dit was het beeld van het begin van de bezetting. Naarmate de oorlog voortkroop werd de landelijke stemming grimmiger. Dit had ook grote gevolgen voor het rustige Langedijk op het gebied van tuinbouw, transport, de veiling en handel.

Voor deze nieuwe tijdelijke presentatie is STIWOT-medewerker Kaj Metz op zoek gegaan naar bijzondere verhalen die nu nog door Langedijkers verteld kunnen worden. De getoonde collectie is een resultaat van een samenwerking tussen Stichting Langedijker Verleden en Museum BroekerVeiling.

De wisselpresentatie opent 12 oktober voor het publiek en is tot en met de zomer 2019 te zien in Museum BroekerVeiling.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Kaj Metz (Museum BroekerVeiling)
  • Gepubliceerd op: 29-09-2018 09:45:18