TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Werkgroep gedenkstenen Joods Apeldoorn legt op zondag 26 mei 2019 de 100ste gedenksteen

  Op zondag 26 mei 2019 worden opnieuw op een aantal plekken in Apeldoorn gedenkstenen gelegd bij huizen waaruit in de Tweede Wereldoorlog Joodse Apeldoorners door de bezetter zijn gedeporteerd naar de concentratiekampen.
  We zijn als werkgroep dankbaar dat we tijdens deze gedenksteenlegging ook de 100ste gedenksteen mogen gaan leggen. Hierna zullen nog ongeveer 300 gedenkstenen worden gelegd.
  Belangstellenden zijn om 13:00 uur welkom in het bijgebouw van de Julianakerk aan de Deventerstraat 91, 7322 JL te Apeldoorn.. Van daaruit start de rondgang langs de gedenkplekken, waar stenen worden gelegd.

  Mensen die in de concentratiekampen zijn omgebracht, hebben geen graf waar ze kunnen worden herdacht. Een Joodse uitspraak is: ďEen mens is pas vergeten, als ook zijn naam is vergetenĒ. De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn wil er door het plaatsen van gedenkstenen voor zorgen dat de namen niet worden vergeten. Vanuit Apeldoorn zijn in de Tweede Wereldoorlog ruim 400 Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De werkgroep wil in enkele jaar tijd alle adressen, waar deze Joodse Apeldoorners hebben gewoond, voorzien van gedenkstenen.

  Het leggen van gedenkstenen gebeurt niet alleen in Apeldoorn. In verschillende steden en dorpen in Nederland, en ook elders in Europa worden deze gedenkstenen gelegd.
  De gedenkstenen worden ook wel ĎStolpersteineí(Struikelstenen) genoemd. De werkgroep heeft bewust gekozen om de stenen die in Apeldoorn worden gelegd ĎGedenkstenení te noemen.
  Voor meer info over gedenkstenen in Apeldoorn kunt u terecht op de website van de werkgroep https://gedenkstenen-apeldoorn.nl

  Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn
  • Gepubliceerd op: 06-05-2019 20:11:40