Nederlands Instituut Militaire Historie viert 75 jaar bevrijding

6 juni 1944: D-day, de start van de bevrijding van het door Duitsland bezette West-Europa. 3 juni 2019, 75 jaar na dato. Dit jaar en volgend jaar is 75 jaar bevrijding een feit. Voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) reden om hieraan uitgebreid aandacht te geven.


Plaatsvervangend directeur-NIMH Adri van Vliet heet de gasten welkom bij '75 jaar Vrij'. Foto: Nederlands Instituut Militaire Historie

Boektijdschrift VRIJ!
Dat doet het instituut onder andere met de publicatie van het boektijdschrift VRIJ! Een blad met allerlei artikelen over de periode vanaf de invasie in Normandië tot aan de bevrijding. Het gaat over grote veldslagen, zoals de Slag om de Schelde en de Slag om Arnhem, maar ook over gewondenverzorging, mijnenopruiming en het beroemde 320 Dutch Squadron van de RAF. Of over de belangrijke bijdrage van twee Nederlandse marineschepen, de Flores en de Soemba, aan de invasie in Normandië.

In het filmhuis in Den Haag werd de publicatie maandag gepresenteerd door Engelandvaarder Eddie Jonker (1920) die in 1943 naar Engeland wist te vluchten met een boot. Op humoristisch wijze en ondanks zijn hoge leeftijd (99) met vastberadenheid, overhandigde hij het eerste exemplaar aan mevrouw Ank Bijleveld-Schouten, minister van Defensie.


Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten ontvangt het eerste exemplaar van het eenmalige tijdschrift 'Vrij!' uit handen van Engelandvaarder Eddie Jonker. Foto: Nederlands Instituut Militaire Historie

Website
Hij gaf aan dat het belangrijkste was dat we nooit vergaten en de jeugd moeten blijven informeren. Deze wens is vervuld: elke maand, tot aan december 2020, verschijnt er een digitale bevrijdingskrant via www.75jaarvrij.nl.

Allerlei informatie tref je daar aan: podcasts, interviews, artikelen en filmpjes en ander uniek beeldmateriaal. Kortom alles om de oorlogsverhalen, de ervaringen en de inzet van burgers en militairen niet te vergeten.

Aanrader
Het mooi vormgegeven en rijk geïllustreerde boektijdschrift VRIJ! is in de boekhandel verkrijgbaar. Het is, evenals de digitale bevrijdingskranten en de website, een aanrader. Er werken meerdere partijen aan mee, waaronder: uitgeverij Boom, het ministerie van Defensie, het Veteraneninstituut en het Comité 4 en 5 mei.

Vrij!
75 jaar bevrijding van Nederland
ISBN: 9789024419821
Meer informatie over dit boek
Bestel nu bij Bol.com
Vrij!

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Wijnand de Gelder
  • Gepubliceerd op: 04-06-2019 19:25:04