TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Sporen van de strijd: Vergissingsbombardement op Den Haag

2019 en 2020 zijn bijzondere jubileumjaren: we vieren 75 jaar vrijheid. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) staat uitgebreid stil bij deze zwaar bevochten vrijheid, waarbij ons accent ligt op Nederland en de Nederlandse bijdragen. De onderstaande bijdrage van Tessa Mulders is overgenomen van de website www.75jaarvrij.nl.

Op 3 maart 1945 wordt Den Haag opgeschrikt door een vernietigend bombardement. Vanuit BelgiŽ en het noorden van Frankrijk waren 56 bommenwerpers opgestegen om V2-installaties in het Haagse Bos te bombarderen. Sinds september 1944 lanceren Duitse troepen vanuit deze locatie V2-raketten op Londen. Het geallieerde bombardement dat hieraan een einde moet maken, loopt echter helemaal mis.

Beeld van Juliana van Stolberg en haar vijf zoons te midden van de oorlogsschade. Bron: NIHM


Verkeerde coŲrdinaten en slechte weersomstandigheden leiden ertoe dat de bommen niet in het Haagse Bos vallen, maar midden in de dichtbevolkte wijk Bezuidenhout. De Britten gooien ruim 60.000 kilo aan brisantbommen uit en maken daarmee het stadsdeel met de grond gelijk. Ook het Korte Voorhout krijgt het zwaar te verduren. Na de aanval breekt op diverse plaatsen brand uit. De hulpverlening komt niet goed op gang, onder meer door gebrek aan brandweerpersoneel en blusmateriaal. Ruim vijfhonderd burgers komen om. Duizenden mensen raken dakloos.

Het Ďvergissingsbombardementí wordt tegenwoordig op verschillende plaatsen herdacht. In 1991 is aan de Schenkkade het ĎMonument van de menselijke vergissingí geplaatst. De jaarlijkse herdenking vindt echter plaats bij het standbeeld van Juliana van Stolberg en haar vijf zoons, sinds de wederopbouw van de wijk staand op de Koningin Marialaan. Ten tijde van de bommenregen stond dit beeldwerk midden in het zwaar getroffen gebied, op het Louise de Colignyplein. Wonder boven wonder doorstond de sculptuur het bombardement.

Het ĎMonument van de menselijke vergissingí op de Schenkkade, Den Haag. Bron: Wikimedia Commons


Verspreid over de stad herinneren diverse plaquettes aan de ramp. Zo ook op de Oude Algemene Begraafplaats in Voorburg, waar een aantal slachtoffers ligt begraven in een massagraf.

Gebruikte bron(nen)