TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Op zoek naar een chateau in NormandiŽ

Op 23 mei had ik een afspraak met de dochter van Jacob Verboom. Deze dame uit Budel wilde graag het verhaal van haar vader vertellen. Een Philips-man die in de oorlog in het verzet had gezeten en zich na de bevrijding had aangesloten bij de geallieerde bevoorradingstroepen. Hij zou betrokken geweest zijn bij de voedseltransporten naar bezet gebied in Nederland. Eenmaal bij haar thuis bleek ze een aantal foto's te hebben die hij onderweg had gemaakt.

Sommige foto's waren eenvoudig te lokaliseren. Een Eiffeltoren of kerk in Parijs gaan nog wel. Sommige werden al wat lastiger. De kathedraal van Rouen herkenden we gelukkig ook; waarna we ook redelijk eenvoudig de fontein in dezelfde stad vonden. Toen hield het op...

Een grote villa op de foto wist ze dan nog wel, dat was het kasteel van Bayeux. Helaas voor ons heeft Bayeux geen kasteel en de grote chateaus die er wel staan lijken helaas niet op degene op de foto. We hadden de hoop al een beetje opgegeven. De fotoís werden vervolgens online geplaatst in de hoop dat een willekeurige websitebezoeker misschien meer wist. Helaas ook van die kant nog geen reactie.6 juni 2019. TracesOfWar.nl gaat met een stel vrienden naar NormandiŽ voor de 75-jarige herdenkingen van de landingen. Over de fotoís hebben we het wel, vooral omdat we op 5 juni door Rouen rijden. We zien de kathedraal, maar een vergelijkingsfoto zit er door alle nieuwbouw helaas niet meer in.

Op de 6e rijden we voor de Nederlandse herdenking naar Arromanches. Verkeer is een drama, wegafzetting voor hoogwaardigheidsbekleders en enorme files op de wegen die wel open zijn. Parkeren buiten Arromanches en maar verder te voet. De herdenking is druk, heel druk, fotoís maken gaat met moeite. We besluiten al snel weer terug te rijden naar Courseulles-sur-Mer, onze uitvalsbasis. Daar zou Ďs avonds de internationale herdenking zijn, nog drukker, nog meer wegafsluitingen.

Op de terugweg, net buiten Arromanches, rijden we door Ver-sur-Mer. Je kijkt toevallig uit een raam. Een chateau zoals er misschien wel honderden staan in NormandiŽ. Maar deze heeft iets... twee torentjes, drie dakkapellen in het midden. Een vreemd gevoel gaat door mijn lijf... het zal toch niet? Ondertussen rijden we verder. Ik probeer snel de foto te vinden maar ook het internetverkeer is zo snel als het normale verkeer. Traag. We rijden het dorp uit terwijl de foto inlaadt. Het lijkt toch wel heel erg veel op de foto. We zetten de auto stil. Keren om. Rijden terug... waar stond dat chateau nou ook al weer? Weer zoeken en jawel, daar staat ie. Auto aan de kant. Naar het hek en jawel, alles lijkt toch echt hetzelfde.

We kijken elkaar aan en kunnen het eigenlijk niet geloven. Alles is hetzelfde, het aantal ramen, de beide schoorstenen, de stenen naast het middelste raam op de eerste verdieping en de ornamenten op het dakkapel er boven.

Le Ch‚teau de La Barre, zoals het officieel heet, ligt aan de Rue de la Libťration in Ver-sur-Mer. Op een steenworp afstand van de kust en van Arromanches, waar de Mulberry-bevoorradingshaven lag. Het chateau werd gebouwd in 1882 door de familie Poret. Het riviertje Provence dat door het dorp loopt werd verlegd om zo de tuinen te bewateren.

Gelukkig hebben we weer een foto kunnen vinden, helpt u ons mee met de andere foto's?

Gebruikte bron(nen)