TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Laatste openstelling gangenstelsel Markostand bunker Hoek van Holland

Hoek van Holland, Zondag 14 juli is de laatste keer dit jaar dat het gangenstelsel van de Markostand bunker aan de Strandboulevard te bezoeken is als onderdeel van de Lost Places tour. Samen met een gids wordt de Zeetoren beklommen, dwaal je af het gangenstelsel in, bekijk je twee ondergrondse bunkers en bezoek je ook het Atlantikwall-museum aan de Noorderpier.

De Markostand bunker was in de oorlog het commando centrum van de kustartillerie in Hoek van Holland. In deze bunker kwamen de meetgegevens binnen van een aantal observatieposten langs de kust. Door middel van driehoeksmeting werd de positie bepaald en doorgegeven aan de kustbatterijen in de duinen.

De bunker is na de oorlog nog door de Nederlandse marine gebruikt. Er werd een radar op de bunker geplaatst. Rond de jaren '80 van de vorige eeuw is het meeste uit de bunker gesloopt. Wat rest is een spookachtig complex waar nu in de winter vleermuizen overwinteren. Vorig jaar zijn in deze bunker opnames gemaakt voor het 3e seizoen Flikken Rotterdam, welke laatst uitgezonden zijn. Cor Quist, voorzitter van het museum: "Na een succesvolle Bunkerdag in mei hebben in juni en juli veel mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het gangenstelsel te bezoeken; aan belangstelling geen gebrek. De vrijwilligers hadden het er druk mee."

Gebruikte bron(nen)