TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Fotoverslag Onthulling gedenkteken 'Vliegers in het vuur'

Op 20 september 2019 is in Opheusden een gedenkteken onthuld waarmee alle vliegtuigcrashes in de Neder-Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Het gedenkteken ĎVliegers in het vuurí bestaat uit een hoofdelement van damwand met een vliegtuigsilhouet. Aan de voet daarvan aan weerszijden zuilen, 16 in totaal, met op elk het silhouet van een vliegtuig. Ze symboliseren de 16 vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerkwamen op Neder-Betuws grondgebied. Een informatiebord ernaast vertelt in het kort de geschiedenis. Hierop en ook op elke zuil staat een verwijzing naar een website met informatie over elk toestel en zijn bemanning. Het gedenkteken en de onthulling ervan is georganiseerd door de gezamenlijke Comitťs 4/5 mei in Neder-Betuwe.

Het plan voor dit gedenkteken is gaandeweg gegroeid. Het oorspronkelijke idee van Bart Belonje was om op deze locatie een monument te realiseren om de crash van Douglas C-47A Skytrain 43-16032 - Chalk 697 van 43 Squadron USAAF te herdenken. Op 18 september 1944 vervoerde dit vliegtuig militairen van het 12e peloton van B Company van het 10e Bataljon van het Parachute Regiment naar de Ginkelse Heide bij Ede voor hun deelname aan de Slag om Arnhem. Boven de Betuwe werd het toestel door FLAK geraakt. De rechter motor raakte in brand en een granaat ontplofte in het toestel. De Amerikaanse piloot 1st Lieutenant James H. Spurrier werd hierdoor zwaar gewond of gedood. De copiloot 2nd Lieutenant Edward S. Fulmer kreeg het vliegtuig onder controle zodat de para's en de andere bemanningsleden het vliegtuig met hun parachute konden verlaten. Twee van hen kwamen hierbij om. Copiloot Edward Fulmer raakte bij de crash van het vliegtuig zwaargewond. Hij zou in 1946 door koningin Wilhelmina worden onderscheiden als Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4).

Bij de onthulling op 18 september waren veel nabestaanden van de bemanningsleden aanwezig evenals ambassadeurs van vijf landen.
Na de officiŽle ceremonie, kreeg de familie van Edward Fulmer op de crashlocatie van de Skytrain een korte toelichting door Bart Belonje.De platen met de beschrijvingen van de vliegtuigen:Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Liesbeth & Arjan Vrieze / Tracesofwar
  • Gepubliceerd op: 25-09-2019 19:10:07