TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fulmer, Edward Simons

  Geboortedatum:
  6 april 1919 (East-Syracuse/New York, Verenigde Staten)
  Overlijdensdatum:
  31 december 2017 (Syracuse/New York, Verenigde Staten)
  Nationaliteit:
  Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

  Biografie

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  2nd Lieutenant (2e Luitenant)
  Eenheid:
  3rd Troop Carrier Squadron, 315th Troop Carrier Group, U.S. Army Air Forces
  Toegekend op:
  17 oktober 1946
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  "Heeft zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw op de volgende wijze onderscheiden: Op 18 september 1944 deed hij als tweede piloot van een machine van het C.-47 type dienst bij den inval uit de lucht in Nederland. Het vliegtuig van Lieutenant Fulmer, beladen met een voltallige afdeling parachutetroepen en een hoeveelheid zeer ontplofbare stoffen, werd zwaar beschadigd door afweervuur van de Duitschers waardoor de piloot bewusteloos geraakte en een hevige brand ontstond. Het stuur van de machine overnemend, bleef hij standvastig op zijn post, terwijl intusschen de parachute-troepen en de bemanning zich, door uit het vliegtuig te springen, konden redden. Ondanks ernstige brandwonden aan het gelaat, nek, rug en armen wist hij zijn machine op het land te zetten in een heldhaftige poging om het leven van den bewusteloozen piloo te redden. Lieutenant Fulmer heeft hierbij buitengewone heldhaftigheid getoond en daarbij zij eigen veiligheid niet geteld."

  K.B.no.26
  Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  2nd Lieutenant (2e Luitenant)
  Eenheid:
  3d Troop Carrier Squadron, 315th Troop Carrier Group, U.S. Army Air Forces
  Toegekend op:
  1945
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  Distinguished Service Cross (DSC)
  Aanbeveling:
  Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als co-piloot van een C-47 transportvliegtuig van het 43rd Troop Carrier Squadron, 315th Troop Carrier Group, 9th Air Force tijdens een missie tegen vijandelijke troepen boven Nederland op 18 september 1944.
  Op die dag was Lieutenant Fulmer 2de piloot van een C-47 transportvliegtuig, geladen met een eenheid parachutisten en hoog explosieven. Het toestel werd door vijandelijk vuur zwaar beschadigd en de piloot raakte bewusteloos. Lt Fulmer nam de besturing over en bleef op zijn post tot de paras en de bemanningen eruit waren gesprongen. Ondanks zware brandwonden in zijn gezicht, zijn nek en aan zijn armen wist hij het vliegtuig aan de grond te zetten in een heldhaftige poging het leven van de bewusteloze piloot te redden. Na de landing ontstond er een oncontroleerbare brand en Lt Fulmer kon door een zijraam ontsnappen.
  De ontegenzeggelijke moed van 2nd Lt Fulmer tijdens luchtgevechten Is in overeenstemming met de beste tradities van de strijdkrachten en strekt hem en de United States Army Air Foces tot grote eer.

  General Orders No. 21

  Bronnen

  Foto

  Nieuws

  Lezing biografieŽn van de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde

  mrt2018

  Lezing biografieŽn van de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde

  Op 17 maart verschenen er twee nieuwe boeken van Laurens van Aggelen. Twee beknopte biografieŽn (Nederlands/Engels) over de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde, te weten de 101-jarige Britse majoor b.d. Ken Mayhew en de op 31 december j.l. overleden Amerikaanse tweede luitenant b.d. Ed Fulmer.

  Lees meer

  Held uit de Tweede Wereldoorlog overleden

  jan2018

  Held uit de Tweede Wereldoorlog overleden

  Een van de laatste oorlogshelden van ons land, Edward Fulmer, is overleden. Fulmer was in de Tweede Wereldoorlog een vlieger tijdens de slag om Arnhem.

  Lees meer