TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

[VIDEO] Vliegveld Helmond

Vliegveld Helmond, indertijd niet in Helmond, maar net over de grens in Bakel, was bij de Britten bekend onder het nummer B86. Het lag op de plek van Rijpelberg en Berkendonk. Dat er filmbeelden van waren hadden we eigenlijk al vaker gehoord. Er staan diverse schermafdrukken van in hťt boek over het vliegveld: Oorlogsvliegvelden van Gemert Bakel Helmond. Pas geleden dook de video op bij de Heemkundekring Helmont.

Het mooie van de video is dat je niet alleen duidelijk het nummer B86 in beeld krijgt, maar dat ook de verkeerstoren te zien is. Deze was gemaakt in een boerderij die nu nog steeds aan het Dr. Knippenberghof in Helmond staat. In de video zien we No. 181 Squadron van No. 124 Wing een aanval voorbereiden op Bippen in Duitsland. De Hawker Typhoon's worden voorzien van raketten om zo gronddoelen te kunnen aanvallen. De man op de vleugel geeft aanwijzingen aan de piloot. Door de bouw van het vliegtuig kan hij lastig zien welke kant hij op moet taxiŽn.

AIR 27/1134/57; No. 181 Squadron, Summary of Events, April 1945

In de video wordt de aanval op Bippen op 9 april 1945 getoond. De 'Summary of Events' van het No. 181 Squadron schrijft over die 9de april: "Het weer was vanochtend niet zoals gewoonlijk, maar koud en mistig, om 11:00 uur brak de zon door. Een voetbalwedstrijd was de hoofdactiviteit van de ochtend. "A" Flight vs "B" Flight. Deze keer werd een scheidsrechter compleet achterwegen gelaten. "A" Flight had meer overtredingen, dus wonnen ze. De score was 5 - 2 ondanks het meesterlijke spel van P/O. Hurrell tussen de 'sticks'. De enige operatie deze dag was een aanval op een versterkt punt in het dorp Bippen. Dit werd op de gebruikelijke manier geregeld en er stond tenminste ťťn huis in brand."

Verkeerstoren.
Het B86-teken.

Verkeerstoren.
B86-teken, met links er naast de boerderij. De weg links naast de boerderij is tegenwoordig fietspad Berkendonk.

Een luchtfoto van het vliegveld, met diagonaal de Deurneseweg en de spoorlijn.

De huidige boerderij aan het Dr. Knippenberghof in Helmond.

Gebruikte bron(nen)