TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peregory, Frank D.

Geboortedatum:
10 april 1916 (Esmont/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 juni 1944 (Normandië, Frankrijk)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Normandië
Vak: G. Rij: 21. Graf: 7.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 20 365 455.

Frank D. Peregory werd op 10 april 1916 geboren in Esmont, Virginia. In 1931 loog hij over zijn leeftijd en trad toe tot de Virginia Army National Guard. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de National Guard eenheid waain hij diende omgevormd tot Company K, 116th Infantry Regiment, 29th Infantry Division. De eenheid werd op 3 februari 1941 in federale dienst opgenomen. De eenheid kreeg haar training te Fort Meade en werd naar Europa gezonden, waar men de training in Schotland en Engeland voortzette.

Frank D. Peregory nam met zijn eenheid deel aan de landing in Normandië op 6 juni 1944. Zes dagen na de actie (8 juni) waarmee hij de Medal of Honor verdiende, op 14 juni 1944 kwam hij tijdens gevechten in de Normandische Bocage om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Toegekend op:
1941
Aanbeveling:
Wegens heldendom met gevaar voor eigen leven, geen verband houdend met een conflict tegen een gewapende vijand, bij het redden van een man van de verdrinkingsdood bij Hobucken, North Carolina. Op die datum raakte een vrachtwagen met zes dienstplichtigen op patrouille van de gladde weg en reed in een kanaal. Een lid van de patrouille kon niet ontsnappen en Pfc Peregory ging twee keer naar de gezonken vrachtwagen terug en slaagde er uiteindelijk in, de gewonde soldaat op de kant te halen.
Soldier's Medal (SM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Technical Sergeant (Sergeant)
Eenheid:
Company K, 116th Infantry Regiment
Toegekend op:
30 mei 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Medal of Honor - Army (MoH)
"Op 8 juni 1944 rukte het 3d Battalion, 116th Infantry op naar de sterke Duitse defensie bij Grandcampe in Frankrijk toen de voorste eenheden ineens werden opgehouden door verwoestend mitrailleurvuur van een goed verschanste vijand op het hoge terrein dat over de stad uitzag. Nadat herhaalde pogingen waren mislukt, de vijandelijke stelling met ondersteunend vuur van artillerie en tanks uit te schakelen, ging T/Sgt. Peregory op eigen initiatief onder moordend vuur de heuvel op en werkte zich naar de top waar hij een loopgraaf ontdekte die naar de hoofdversterking van de vijand, 200 meter verderop leidde. Zonder aarzelen sprong hij in de loopgraaf en ging in de richting van de stelling. Hij stuitte op een sectie vijandelijke infanteristen, viel ze onbevreesd met handgranaten en de bajonet aan, doodde er acht en dwong er drie zich over te geven. Verder gaand door de loopgraaf dwong hij eigenhandig nog eens 32 infanteristen tot overgave, nam de mitrailleurschutters gevangen en maakte voor de voorste eenheden van het bataljon de weg vrij, zodat die konden oprukken en het doel bereiken. De door T/Sgt. Peregory getoonde buitengewone moed en agressiviteit zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten."

General Order No.43, dd. 30 mei 1945.
Posthuum toegekend.

Bronnen