TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lijst achtergrondartikelen (GW)

Landingen op Gold Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 29 mei 2008

Landingen op Gold Beach

6 Juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het Europese continent plaats: operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem. Hun doel was het doorbreken van Hitlers Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.

Landingen op Utah Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 22 oktober 2009

Landingen op Utah Beach

Voor de bevoorrading van de gelande troepen was het noodzakelijk dat de geallieerden binnen afzienbare tijd een diepwaterhaven in handen zouden krijgen. Aan de voet van het schiereiland Cotentin lag zoín haven, Cherbourg. Vandaar dat er in het Overlord-plan een landing op Utah Beach werd gepland.

Landingen op Sword Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 4 juni 2007

Landingen op Sword Beach

6 juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het continent plaats: Operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem. Hun doel is was het doorbreken van Hitlerís Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.

Landingen op Omaha Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 8 oktober 2007

Landingen op Omaha Beach

6 Juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het Europese continent plaats: operatie Overlord. Meer dan 130.000 Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem. Hun doel was het doorbreken van Hitlerís Atlantikwall. Het zou duizenden jonge mannen hun leven kosten, maar na operatie Overlord brokkelde het Derde Rijk steeds verder af. Het tij keerde definitief, in het voordeel van de geallieerden.

Landingen op Juno Beach
 • Artikel door Pieter Schlebaum
 • Geplaatst op 1 augustus 2008

Landingen op Juno Beach

6 juni 1944, een zeer belangrijke datum wanneer het over de bevrijding van Europa gaat. Op deze dag vond operatie Overlord plaats, de grootste amfibische landing uit de geschiedenis op het continent. Meer dan 130.000 soldaten, voornamelijk Britse, Amerikaanse en Canadese manschappen, zetten in NormandiŽ voet op Franse bodem.

Landing op Pointe du Hoc
 • Artikel door Bob Erinkveld
 • Geplaatst op 31 maart 2009

Landing op Pointe du Hoc

Al sinds 1942 werden al concrete plannen onder de geallieerden geopperd voor een mogelijke invasie van het Europese vasteland. Na vele beraadslagingen onder hoge militairen en een kritisch onderzoek naar een geschikte landingsplaats werd uiteindelijk voor NormandiŽ gekozen. Het bood voordelen omdat de meeste stranden goed begaanbaar waren voor zowel manschappen als zwaar materieel en de relatief zwakke verdediging van de Duitsers in dat gebied zou bovendien voldoende potentieel bieden voor de geallieerden om snel de stranden te bezetten en door te stoten naar het binnenland.

Grid Lijst Kaart