TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Allard, Jean Victor

Geboortedatum:
12 juni 1913 (St-Monique de Nicolet/Quebec, Canada)
Overlijdensdatum:
23 april 1996 (Trois-Rivières/Quebec, Canada)
Dienstnummer:
ZD2295
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Acting Brigadier Jean Allard voerde het bevel over de 6th Canadian Infantry Brigade bij de bevrijding van Nederland. Hij was mede verantwoordelijk dat op 12 april 1945, na een tip van de uit Westerbork ontsnapte Sam Schrijver, een zes man sterke patrouille met Sam Schrijver naar Westerbork werd gezonden om polshoogte te nemen. Nadat de patrouille na gevechten met de bewaking konden verifiëren dat Westerbork een gevangenenkamp was, werd het kamp niet beschoten. Aanvankelijk was men namelijk overtuigd dat Westerbork een militair kampement was. Er was toen al besloten om het kamp te beschieten. Door de getuigenis van Sam Schrijver en het uitzenden van de patrouille werd vernietiging van het kamp voorkomen (volgens getuigenis van Jean Victor Allard).

Bevorderingen:
1944: Lieutenant-colonel;

Loopbaan:
1940 - 1941: Commanding Officer London yeomany;
1941 - 1942: Canadian Army Staff College, Kingston;
1943: Officer, HQ 5th Canadian Armoured Division / 1st Canadian Corps;
1943: Second in Command, Le Régiment de la Chaudière & Royal 22e Régiment (Italië);
1945: CO Royal 22e Régiment / Brigade;
1945: CO 6th Canadian Infantry Brigade (Nederland);

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
Royal 22e Régiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
18 maart 1944
Aanbeveling:
Major (Acting Lieutnant-Colonel) Allard fungeerde als bevelvoerend officier van het Royal 22ième Régiment tijdens de doorstoot naar de rivier de Arielli op 30 december 1943. De mars werd gemaakt in regen en modder onder de slechtste omstandigheden van het weer en het terrein.
Nadat er contact was gemaakt met de vijand deed Lt.-Col. Allard een verkenning, ver voor uit, in het volle zicht van de vijand en onder intensief mortier- en mitrailleurvuur en liep tenminste drie lichte verwondingen op. Niettemnin voltooide hij zijn verkenning. Als gevolg leidde hij persoonlijk een aanval door zijn eenheid die een overheersende positie veroverde die van vitaal belang was voor iedere verdere voortgang omdat daardoor waarnemingen konden worden gedaan betreffende
de vijandelijke opstelling aan het front van de Brigade.
Dat zijn eenheid in deze operatie slaagde was uitsluitend te danken aan het voorbeeld van moed, energie en vaardigheid dat Lt.-Col. Allard stelde want zijn eenheid was vermoeid en beneden sterkte omdat er in een eerdere operatie zware verliezen waren geleden.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Royal 22e Régiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
20 januari 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Tijdens de aanval door de 1st Canadian Division op de Gothen Linie en in de periode na de doorbraak door die linie was het Royal 22ième Régiment betrokken bij zware gevechten en lag onder zeer zwaar granaatvuur. Bij al deze gevechten stond deze eenheid onder bevel van Lieutenant-Colonel Jean Victor Allard, DSO.
Op 19 september 1944 had het Royal 22ième Régiment bevel gekregen het zuidelijke deel van San Fortunato te veroveren. De hele sector van het Royal 22ième Régiment was door een sterke vijandelijke troepenmacht bezet maar Lt.-Col. Allard koos een gedeelte ervan uit als basis voor verdere operaties. Daarna ging hij, met vertoon van groot leiderschap en superieure tactische vaardigheden verder met het vinden, vastnagelen en uiteindelijk vernietigen van het ene vijandelijke detachement na het andere totdat het hele gebied van vijanden was gezuiverd.
Tijdens die actie werden 56 vijanden gedood en drie officieren en 246 manschappen gevangen genomen. Bovendien werd een grote hoeveelheid vijandelijke uitrusting buitgemaakt, waaronder 20 mortieren, 15 zware mitrailleurs en 100 geweren. Eén tank, een Typ IV Spezial werd vernietigd en de vijand werd gedwongen een infanteriekanon te vernietigen.
Bij diverse gelegenheden tijdens de aanval kroop Lt.-Col. Allard naar vooruitgeschoven compagniën en pelotons om zelf de situatie te bekijken. Het lijdt geen twijfel dat het succes van de operatie grotendeels te danken was aan de uitmuntende leiding en de volledige minachting voor eigen veiligheid die door Lt.-Col. Allard werd getoond. Bij deze zowel als bij talloze andere operaties heeft deze officier uitstekende kwaliteiten van leiderschap en moed getoond, in overeenstemming met de hoogste tradities van de Canadese Landmacht.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Brigadier (Waarnemend Brigade Generaal)
Eenheid:
Headquarters, 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
10 november 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Tijdens de landing op Sicilië in de zomer van 1943 was Brigadeer Jean Victor Allard majoor en onderbevelhebber van het Royal 22ième Régiment. Op 16 december 1943 werd hij bevorderd tot Lieutenant-Colonel en kreeg het commando over deze eenheid. Gedurende de taaie en grimmige gevechten tijdens de veldtocht in Italië leidde hij de operaties van het Royal 22ième Régiment, het hele regiment aanmoedigend met zijn grenzenloze enthousiasme en hen tot nog grotere prestaties aansporend met zijn voorbeeld en onuitputtelijke moed. Van Ortona leidde hij zijn mannen bij de bittere en onophoudelijke aanvallen op de Gustav, Hitler en Gothen linies naar San Fortunato en verder naar Cesena en Russe. De uitmuntende prestaties van dit bataljon droegen in niet geringe mate bij aan het opmerkelijke succes van de brigade en van de divisie. In maart 1945 werd hij bevorderd tot Brigadeer en benoemd tot commandant van de 6th Canadian Infantry Brigade in noordwest Europa. Hier leidde hij zijn infanteriebataljons en ondersteunende wapens met zulke goede tactieken en vaardigheid dat de brigade nooit aarzelde bij de opmars, alle opgelegde taken voltooide en van wezenlijke steun was bij de spectaculaire opmars van de 2nd Canadian Infantry Division.
In Nederland werden de goede inschatting en agressieve vastberadenheid van deze officier nergens beter getoond dan tijdens de slag om Beilen. Terwijl de brigade vanuit Hoogeveen naar het noorden optrok, maakte Brigadeer Allard een grote omtrekkende beweging naar rechts, viel het sterk bezette dorp vanuit een onverwachte hoek aan en rekende op meest effectieve wijze met de verraste Duitsers af. Dit veroverde dorp vormde een stevige basis van waaruit de 4th Canadian Infantry Brigade een aanval naar het noorden op Assen lanceerde. Later ging Brigadeer Allard er met zijn eigen formatie langs en met een knap opgezet en moedig uitgevoerd plan slaagde hij erin de uiterst belangrijke stad Groningen in te nemen waardoor hij een wig dreef tussen de Duitse legers in Nederland. Dat deze enorme operatie werd volbracht met een minimum aan verliezen en een maximum aan snelheid was voor een aanzienlijk deel te danken aan de moed, het initiatief en de energie van deze officier.
De divisie ging toen voor de gevechten naar Duitsland en de 6th Canadian Infantry Brigade was duidelijk aanwezig bij het offensief dat leidde tot de verovering van de sterk bezette stad Oldenburg. Hoewel de route over wegen met vele kraters en blokkades liep en door een uitgebreid stelsel van mijnenvelden verminderde het tempo niet; Brigadeer Allard was overal, hij moedigde iedereen aan die hem zag met zijn kalme vertrouwen en hij inspireerde hen met zijn koelbloedigheid en uiterste minachting voor zijn persoonlijke veiligheid. Nogmaals werden, door zijn onophoudelijke inspanningen, de successen in elke operatie waaraan zijn brigade deelnam snel en volledig behaald.
Deze officier heeft zich onderscheiden door de uitzonderlijke heldenmoed die hij voortdurend in vele veldslagen heeft getoond; gedurende twee moeilijke campagnes heeft hij altijd het beste van zichzelf gegeven en hij genoot groot vertrouwen van zijn meerderen en respect van zijn officieren en manschappen; allen zijn even uitbundig in hun lof.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede gesp voor op het lint van de eerste medaille.

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Brigadier (Brigade Generaal)
Eenheid:
Canadian Military Attaché, Soviet Union
Toegekend op:
13 juni 1946
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Deze officier kreeg zijn eerste aanstelling in het Three Rivers Regiment, Non-Permanent Active Militia in 1933 en diende tot 1939 bij die eenheid. Bij het uitbreken van de oorlog meldde hij zich onmiddellijk voor actieve dienst. Hij werd geplaatst bij het 12 Army Tank Battalion en werd kort daarna onderbevelhebber ervan. Hij ging in oktober 1940 overzee maar werd naar Canada teruggeroepen om diverse belangrijke staffuncties te vervullen. In juni 1943 ging hij nogmaals overzee omdat hij benoemd was tot General Staff Officer Grade II (Operations) op het hoofdkwartier van het 1 Canadian Corps. Tijdens de veldtocht in Italië maakte hij zich zeer verdienstelijk als bevelvoerend officier van het Royal 22ième Regiment, raakte tweemaal gewond en werd onderscheiden met de DSO en later met een Gesp. Op 24 maart 1945 werd hij benoemd als commandant van de 6 Canadian Infantry Brigade in noordwest Europa en hij diende in die functie tot het einde van de vijandelijkheden. Wegens moedig en uitmuntend dienstbetoon in dit gebied werd hij onderscheiden met een tweede Gesp op zijn DSO. Onlangs werd hij benoemd tot militair-attaché aan de Canadese Ambassade in Moskou.
De dienstuitoefening van Brigadeer Allard is van een superieur niveau geweest en hij is de hoogste lof waardig.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Brigadier (Waarnemend Brigade Generaal)
Eenheid:
Headquarters, 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
26 juli 1948
Bronzen Leeuw (BL)
Ontvangen vanwege zijn aandeel in gevechten bij Beilen, Groningen, Nederland.

Koninklijk Besluit no.28 dd. 26 juli 1948.
Canada Gazette of 14 aug.1948
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1947
Efficiency Medal / Territorial Decoration
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1950
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1950

Met bronzen palm
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Toegekend op:
1954
Legion of Merit - Officer (LoM - O)
Toegekend op:
20 juni 1968
"Voormalig stafchef van de Defence Staff. Als erkenning voor zijn briljante militaire carrière."
Companion of the Order of Canada

Bronnen

Foto