Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Arsenault, Welly

Geboortedatum:
26 december 1918 (Grande-Baie/Quebec, Canada)
Overlijdensdatum:
14 april 1945 (nabij Zwolle, Nederland)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten
Vak: III. Rij: B. Graf: 5.
Dienstnummer:
E/10510
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Welly Arsenault is een van de drie Canadezen die omkwamen bij de bevrijding van Zwolle, op 14 april 1945. Arsenault is de bekendste van de drie, omdat hij Leo Major vergezelde op diens verkenning naar het centrum van Zwolle. Arsenault en Major maakten deel uit van het Regiment de la Chaudière.
Welly Arsenault.

De twee andere gesneuvelde militairen zijn Thomas Thomas en Alex Serediak.

Leo Major vertelde in 1995 in het Zwols Historisch Tijdschrift hoe Welly door Duits mitrailleurvuur omkwam. Welly en hij zouden als vrijwilligers verkenning uitvoeren in Zwolle. Het doel was na te gaan of er nog vijandelijke troepen in de stad waren. Welly en Leo vertrokken om half tien ’s avonds voor hun nachtelijke verkenning.
Bij het kruisen van de spoorlijn ter hoogte van Zalné (Heinoseweg) ging het mis.
Major: "Kort na elf uur stak ik de spoorlijn over en ging een eindje verder naast de weg liggen. Willy trachtte hetzelfde te doen, hij stak de spoorlijn ook over om zich bij mij te voegen, maar hij maakte een geluid met zijn granaten, waarop de Duitsers hem beschoten met een regen van vuur. Ik wist direct dat hij dood was."

Zijn stoffelijk overschot werd afgevoerd naar een tijdelijke begraafplaats in Almen, tussen Zutphen en Lochem. Hij werd herbegraven op de Canadese Begraafplaats in Holten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
1st Battalion, Le Régiment de la Chaudière, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
8 december 1945

Koninklijk Besluit Nr.2, dd. 8 december 1945.
Postuum toegekend.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen