Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten

Wanneer we Holten verlaten via de Holterbergweg in de richting van Nijverdal en daarna de borden volgen, vinden we op een prachtig in de natuur gelegen plek de Canadese Begraafplaats Holten.

Op 9 april 1945 zijn Rijssen en Holten door het tweede Canadese legerkorps, als onderdeel van het eerste Canadese leger, bevrijd. De Canadese legerleiding kreeg opdracht een geschikte plek te vinden waar de gesneuvelden hun laatste rustplaats zouden krijgen. Door medewerking van de burgemeester, De heer Enklaar, en de bereidwilligheid van De heer Sterringa, hoofd van de school in Dijkerhoek om grond te verkopen, kon het terrein worden ingericht.

In totaal vonden 1394 gesneuvelden in Holten hun laatste rustplaats.Op 5 mei 1948 vond de eerste officiŽle herdenking plaats, ten teken dat de begraafplaats compleet was. Talrijke hoogwaardigheidsbekleders, onder wie prins Bernhard, waren hierbij aanwezig.

Op de Canadese oorlogsbegraafplaats te Holten zijn 34 graven van het Gemenebest. 32 van slachtoffers uit het Verenigd Koninkrijk en 2 uit AustraliŽ.

Jaarlijks zijn er verschillende plechtigheden op de begraafplaats, in de maanden april, mei, november en december.

In 2011 is er bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten een informatiecentrum geopend, met gegevens van elk van de 1394 gesneuvelden die op deze begraafplaats liggen. Aan de hand van persoonlijke verhalen anekdotes en fotoís, vaak door nabestaanden geschonken, wordt de gedachte aan hen die vielen levend gehouden. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk voor iedereen en biedt een bron aan informatie 'for all generations'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leo Lensen & Arjan Vrieze
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 4), Stefan Meekers (5)

52.299497, 6.428402

Na 77 jaar heeft de in Holten begraven soldaat Richard Hardy Hodkin een gezicht

17mrt

Na 77 jaar heeft de in Holten begraven soldaat Richard Hardy Hodkin een gezicht

Na 77 jaar heeft de omgekomen Canadese soldaat Richard Hardy Hodkin een gezicht. Dankzij het computerspel Guns of Glory en speurwerk van Marco Maarschalkerweerd. De Canadese begraafplaats in Holten is uiterst dankbaar.

Lees meer

De ramp die bijna niemand kent: na de Tweede Wereldoorlog stierven ruim 1000 bevrijders in Nederland

mei2021

De ramp die bijna niemand kent: na de Tweede Wereldoorlog stierven ruim 1000 bevrijders in Nederland

Op 4 mei herdenken we slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar waar we te weinig bij stilstaan, zegt historicus JoŽl Stoppels, is dat er in de maanden na de oorlog ongeveer duizend geallieerden op Nederlandse bodem overleden.

Lees meer

Lees meer (18)