TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten

Wanneer we Holten verlaten via de Holterbergweg in de richting van Nijverdal en daarna de borden volgen, vinden we op een prachtig in de natuur gelegen plek de Canadese Begraafplaats Holten.

Op 9 april 1945 zijn Rijssen en Holten door het tweede Canadese legerkorps, als onderdeel van het eerste Canadese leger, bevrijd. De Canadese legerleiding kreeg opdracht een geschikte plek te vinden waar de gesneuvelden hun laatste rustplaats zouden krijgen. Door medewerking van de burgemeester, De heer Enklaar, en de bereidwilligheid van De heer Sterringa, hoofd van de school in Dijkerhoek om grond te verkopen, kon het terrein worden ingericht.

In totaal vonden 1394 gesneuvelden in Holten hun laatste rustplaats.Op 5 mei 1948 vond de eerste officiŽle herdenking plaats, ten teken dat de begraafplaats compleet was. Talrijke hoogwaardigheidsbekleders, onder wie prins Bernhard, waren hierbij aanwezig.

Jaarlijks zijn er verschillende plechtigheden op de begraafplaats, in de maanden april, mei, november en december.

In 2011 is er bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten een informatiecentrum geopend, met gegevens van elk van de 1394 gesneuvelden die op deze begraafplaats liggen. Aan de hand van persoonlijke verhalen anekdotes en fotoís, vaak door nabestaanden geschonken, wordt de gedachte aan hen die vielen levend gehouden. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk voor iedereen en biedt een bron aan informatie 'for all generations'.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Leo Lensen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 4), Stefan Meekers (5)
De ramp die bijna niemand kent: na de Tweede Wereldoorlog stierven ruim 1000 bevrijders in Nederland

3mei

De ramp die bijna niemand kent: na de Tweede Wereldoorlog stierven ruim 1000 bevrijders in Nederland

Op 4 mei herdenken we slachtoffers die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar waar we te weinig bij stilstaan, zegt historicus JoŽl Stoppels, is dat er in de maanden na de oorlog ongeveer duizend geallieerden op Nederlandse bodem overleden.

Lees meer

ĎGeef elke steen een verhaalí: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

aug2019

ĎGeef elke steen een verhaalí: Holten heeft op Canadese begraafplaats nog ruim 500 te gaan

ĎGeef elke steen een verhaalí. Dat was acht jaar geleden bij de opening van het Informatiecentrum Canadese Begraafplaats in Holten het streven. De vrijwilligers van de researchgroep, door de jaren heen geholpen door enkele duizenden scholieren uit Gelderland en Overijssel, zijn inmiddels een goed eind op weg. Van ruim 800 soldaten is nu een verhaal bekend. Het is maar de vraag of de overige levensverhalen ooit allemaal verteld kunnen worden. De tijd begint te dringen.

Lees meer

Lees meer (12)