Baskeyfield, John Daniel

Geboortedatum:
18 november 1922 (Burslem/Staffordshire, Engeland)
Overlijdensdatum:
20 september 1944 (Oosterbeek/Gelderland, Nederland)
Begraven op:
Groesbeek Memorial Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek
Vak: 5. 
Dienstnummer:
5057916
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Het lichaam van John Baskeyfield werd nooit geborgen of geÔdentificeerd. Zijn naam wordt herrinnerd op 'Paneel 5' op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek, Nederland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Sergeant
Eenheid:
Anti-Tank Platoon, Support Company, 2nd Battalion The South Staffordshire, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, Royal Army
Toegekend op:
23 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
Op 20 september 1944 tijdens de slag om Arnhem was Lance-Sergeant Baskeyfield NCO en had de leiding over een 6-ponds anti-tankkanon bij Oosterbeek.
De vijand zette een grote aanval in op deze sector met infanterie, tanks en zelf-rijdend geschut met de duidelijke bedoeling in de positie van het bataljon door te breken en die onder de voet te lopen. In de eerste fase van de strijd was de bemanning onder bevel van deze NCO verantwoordelijk voor de uitschakeling van twee Tiger tanks en tenminste een zelf-rijdend kanon dankzij de kalmte en de durf van deze NCO die met volledige minachting voor eigen veiligheid elke tank tot ruim binnen 100 meter van zijn kanon liet komen alvorens het vuur te openen. In de loop van dit inleidende treffen raakte L/Sgt. Baskeyfield ernstig gewond aan zijn been en de rest van zijn bemanning raakte zwaar gewond of sneuvelde. Tijdens de korte pauze na dit treffen weigerde L-Sgt. Baskeyfield afgevoerd te worden naar de RAP maar besteedde zijn tijd aan het onderhoud van zijn wapen en riep aansporingen naar zijn kameraden in naastgelegen loopgraven.
Na een korte pauze hernieuwde de vijand met nog grotere felheid dan eerst de aanval onder dekking van intens vuur van mortieren en artillerie. L-Sgt. Baskeyfield bediende zijn kanon geheel alleen en bleef schot na schot op de vijand lossen totdat zijn kanon buiten gevecht werd gesteld. Tegen deze tijd was zijn activiteit de belangrijkste factor bij het op afstand houden van de tanks. Het feit dat de overlevenden in zijn sector bijeen en in actie bleven was ongetwijfeld te danken aan zijn uitmuntende voorbeeld en opmerkelijke moed. Steeds weer viel de vijand aan en werd teruggedreven. Uiteindelijk, toen zijn kanon buiten gevecht werd gesteld, kroop L-Sgt. Baskeyfield onder intens vijandelijk vuur naar een andere 6-ponder in de buurt waarvan de bemanning was gedood en ging dat eigenhandig bedienen.
Met dit kanon nam hij het op tegen een vijandelijk zelf-rijdend kanon dat naderde om aan te vallen. Een andere soldaat kroop over het open terrein naar hem toe om hem te helpen maar werd vrijwel onmiddellijk gedood. L-Sgt. Baskeyfield slaagde erin twee salvoís af te vuren op het zelf-rijdend kanon en plaatste een voltreffer waardoor het buiten gevecht wed gesteld. Terwijl hij zich gereed maakte voor een derde salvo werd hij echter gedood door een granaat van een ondersteunende tank.
De superieure dapperheid van deze NCO is boven alle lof verheven. Tijdens de laatste dagen in Arnhem vormden verhalen over zijn dapperheid een inspiratie voor alle rangen. Hij minachtte het gevaar, negeerde pijn en met zijn superieure vechtlust besmette hij allen die zijn optreden waarnamen met dezelfde agressie en het hardnekkig plichtsbesef die zijn acties voortdurend kenmerkten.
Bijzonderheden:
Bezichtiging Victoria Cross in het Museum of the Staffordshire Regiment in Lichfield, Staffordshire, Engeland.
De vernietiging van de twee Tiger tanks is alle behalve zeker aangezien geen historische bewijzen hiervoor zijn gevonden. Wel is zeker dat bij zijn actie een Stug III werd uitgeschakeld.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

Foto's

Nieuws

apr2018

Fotoverslag opening tentoonstelling 'For Valour'

Op donderdag 5 april 2018 werd in het Airborne Museum te Oosterbeek de novelle tentoonstelling For Valour feestelijk geopend. In deze tentoonstelling worden de vijf Victoria Crosses die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt voor het eerst bijeengebracht.

Lees meer

Thema's