Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bates, Sidney

Geboortedatum:
14 juni 1921 (Camberwell/Londen, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
8 augustus 1944 (Sourdeval/NormandiŽ, Frankrijk)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Bayeux
Vak: XX. Rij: E. Graf: 19.
Dienstnummer:
5779898
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Sidney Bates werd op 14 juni 1921 geboren als zoon van Frederick en Gladys May Bates uit Camberwell, Londen.
In 1940 trad hij toe tot het 1st Battalion, Royal Norfolk Regiment.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
1st Battalion Royal Norfolk Regiment, 185th Infantry Brigade, 3rd Infantry Division, British Army
Toegekend op:
2 november 1944
Aanbeveling:
Op 6 augustus 1944 in noordwest Europa werd de positie bij Sourdeval die door een bataljon van het Royal Norfolk Regiment werd bezet, krachtig aangevallen door de 10 SS-Panzerdivision. De aanval begon met een zware en nauwkeurige barrage van artillerie- en mortiervuur op de positie die bij de vijand precies bekend was.
Een half uur later werd de hoofdaanval ingezet en er werd zwaar mitrailleur- en mortiervuur afgegeven op het punt waar de voorste compagniŽn naast elkaar lagen.
Corporal Bates voerde het bevel over de rechter voorste sectie van de linker voorste compagnie die nogal wat verliezen leed dus besloot hij het restant van zijn sectie te verplaatsen naar een andere positie van waaruit hij meende de vijandelijke aanval beter te kunnen opvangen. De vijand drong echter steeds dieper door totdat zich ongeveer 50 tot 60 Duitsers, ondersteund door mitrailleurs en mortieren in de sector bevonden die door de sectie werd bezet. Toen hij zag dat de situatie wanhopig werd, greep Cpl. Bates een lichte mitrailleur en bestormde de vijand, rende door een hagel van kogels en scherven naar voren, het wapen vurend vanaf de heup.
Hij raakte bijna onmiddellijk gewond door mitrailleurvuur en viel op de grond maar hij herstelde zich snel, kwam overeind en ging verder naar de vijand toe, onderweg kogels sproeiend uit zijn wapen. Zijn actie kreeg nu gevolgen voor de vijandelijke infanteristen en mitrailleurschutters maar er bleven mortiergranaten rondom hem inslaan. Hij werd toen voor de tweede maal geraakt, dit keer ernstiger en pijnlijker.
Niet afgeschrikt echter kwam hij nogmaals overeind en strompelde op de vijand af die nu blijkbaar in de war raakte door zijn onvermogen hem te stoppen. Hij bleef voortdurend vuren totdat de vijand zich voor hem begon terug te trekken. Op dat moment werd hij voor de derde maal geraakt door granaatscherven Ė die verwonding zou dodelijk blijken te zijn. Hij viel weer op de grond en bleef vuren met zijn wapen totdat hij geen kracht meer had. Dat gebeurde echter pas nadat de vijand zich had teruggetrokken en de situatie in zijn sector was hersteld.
Corporal Bates stierf kort daarna aan de verwondingen die hij had opgelopen maar door zijn uitzonderlijke moed en zelf opoffering had hij persoonlijk een situatie hersteld die kritiek was geweest.

Posthuum verleend.
Bezichtiging Victoria Cross in The Royal Norfolk Regiment Museum in Norwich, Groot-BrittanniŽ.
Te Pavee, nabij het plaatsje Burcy is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de actie.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

Foto's