Barnett, John Patrick

Geboortedatum:
23 november 1908
Overlijdensdatum:
13 november 1992 (Appledore/Kent, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
253696
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Defence Platoon, HQ 1st Parachute Brigade, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, Army Air Corps
Toegekend op:
8 november 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Bijzonderheden:
Op 9 februari 1946 vervangen door een MWO.4
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Defence Platoon, HQ 1st Parachute Brigade, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, Army Air Corps
Toegekend op:
9 februari 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
"Tijdens de gevechten bij Arnhem , van 17 tot 25 September 1944, zich bij zonder onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw, Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting, initatief, koelbloedigheid en doorzettings vermogen, en in alle opzichten, door een zeer loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen."
Bijzonderheden:
In de avond van 17 september 1944 voerde Lieutenant Barnett het bevel over het Defense Platoon, HQ 1st Parachute Brigade dat onder commando stond van het 2nd Parachute Battalion en kreeg tot taak een sector ten oosten van de brug bij Arnhem te behouden. Twee dagen lang vielen de Duitsers met een grote meerderheid aan infanterie en tanks aan onder dekking van mortieren en artllerie op korte afstand. Elke keer werden ze met zware verliezen teruggeslagen.
Lt Barnett voerde zijn peloton met grote dapperheid en vaardigheid aan. Bij drie gelegenheden hing hij onder zwaar vijandelijk vuur alleen op weg om vijandelijke pantservoertuigen te besluipen en slaagde erin met een PIAT en Gammon granaten een tank te vernietigen en een andere tank en een pantserwagen te beschadigen.
Op de derde dag kreeg hij opdracht de restanten van zijn troepen terug te trekken op een positie ten westen van de brug wat hij vaardig uitvoerde. In de tussentijd waren de Duitsers tot op de brug doorgedrongen en troffen voorbereidingen hem op te blazen. Lt Barnett leidde zijn peloton door zeer zwaar vuur in een briljante bajonet aanval, heroverde de brug, doodde alle vijanden erop en haalde de explosieve ladingen weg.
De vijand deed onmiddellijk een tegenaanval met tanks en zelfrijdend geschut, verwondden Lt Barnett en de helft van zijn troepen en dwongen het restant zich terug te trekken met achterlating van hun gewonden waaronder Lt Barnett die zwaar gewond was geraakt aan zijn hoofd.
Lt Barnett toonde gedurende het gevecht een hoog niveau van persoonlijke moed en leiderschap. Zijn voorbeeld was een aanmoediging voor allen.
K.B.no.1
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen