Queripel, Lionel Ernest

Geboortedatum:
13 juli 1920 (Winterbourne Monkton/Dorset, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
19 september 1944 (Arnhem, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Arnhem Oosterbeek
Vak: 5. Rij: D. Graf: 8.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
?: 2nd Lieutenant;
22 april 1941: Lieutenant;
?: Captain.

Loopbaan:
?: 2nd Battalion, The Royal Sussex Regiment;
?: "S" Battalion;
?: 10th Parachute Battalion.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
"A" Company, 10th Parachute Battalion, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, Army Air Corps
Toegekend op:
1 februari 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
Op 19 september 1944 in Nederland trad Captain Queripel op als commandant van een samengestelde compagnie, bestaande uit drie bataljons parachutisten.
Om 14:00 uur op die dag trok zijn compagnie langs een hoofdweg op een dijk op in de richting van Arnhem. Dat gebeurde onder middelzwaar mitrailleurvuur dat op een bepaald moment zo hevig werd dat de compagnie verspreid raakte aan beide zijden van de weg en aanzienlijke verliezen leed. Captain Queripel begon onmiddellijk zijn mannen te hergroeperen en stak daarbij herhaaldelijk onder uitzonderlijk zwaar en nauwkeurig vuur de weg over. In die periode droeg hij onder vuur een gewonde sergeant naar de verbandpost van het regiment en raakte daarbij zelf aan zijn gezicht gewond.
Nadat hij zijn mannen gehergroepeerd had leidde Captain Queripel een ploeg mannen tegen de versterking die de voortgang ophield. Deze versterking bestond uit een buitgemaakt Brits anti-tankkanon en twee mitrailleurs. Ondanks het uitzonderlijke zware vuur dat op hem gericht was, slaagde Captain Queripel erin de bemanningen van de mitrailleurs te doden en het anti-tankkanon te heroveren. Als gevolg hiervan kon de opmars doorgaan.
Later op dezelfde dag werd Captain Queripel met een klein groepje mannen afgesneden en nam positie in in een sloot. Tegen die tijd had hij nog meer wonden opgelopen aan beide armen. Ondanks zijn verwondingen en het zeer zware vuur van mortieren en Spandaus bleef hij zijn mannen aanmoedigen tegenstand te bieden met handgranaten, pistolen en de paar overgebleven geweren.
Naarmate de druk van de vijand echter toenam besloot Captain Queripel dat het onmogelijk was de positie nog langer te behouden en gaf zijn mannen bevel zich terug te trekken. Ondanks hun protesten stond hij erop achter te blijven om hun terugtocht met zijn automatische pistool en de weinige handgranaten te dekken. Dat was de laatste keer dat hij werd gezien.
Tijdens de hele periode van negen uur van verwarde en bittere gevechten toonde Captain Queripel
de hoogste graad van moed onder de meest moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Zijn moed, zijn leiding en zijn plichtsbesef waren uitmuntend en een inspiratie voor allen. Deze officier is officieel opgegeven als gewond en vermist.
Bijzonderheden:
LG 36917/669.
Posthuum toegekend.
Bezichtiging Victoria Cross in het Airborne Forces Museum in Aldershot, Groot-BrittanniŽ.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

Foto

Nieuws

apr2018

Fotoverslag opening tentoonstelling 'For Valour'

Op donderdag 5 april 2018 werd in het Airborne Museum te Oosterbeek de novelle tentoonstelling For Valour feestelijk geopend. In deze tentoonstelling worden de vijf Victoria Crosses die naar aanleiding van de Slag om Arnhem zijn uitgereikt voor het eerst bijeengebracht.

Lees meer