De Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest in Oosterbeek (ook bekend als Airborne Begraafplaats) bevat de graven van hen die stierven tijdens Market Garden in september 1944 en de gevechten die daarna volgden in dit gebied.

In totaal bevinden zich hier 1.680 Oorlogsgraven uit het Gemenebest, waarvan 245 niet ge´dentificeerd zijn. Daarnaast zijn er 73 Poolse en 3 Nederlandse Oorlogsgraven, alsmede 3 graven van medewerkers van de Commonwealth War Graves Commission.

Opvallend aan de begraafplaats is dat een deel van de Poolse Oorlogsgraven zich apart bevindt, links en rechts van de ingang van het hof. Dit is een gevolg van de tijden rond de Koude Oorlog. Na de oorlog in 1946 werden de Poolse stoffelijke overschotten vanuit Driel richting Polen gebracht, maar de inmiddels communistische autoriteiten hielden het transport bij de grens tegen. Aangezien de Polen hadden meegevochten met de Britse geallieerden waren de lichamen van de Poolse soldaten niet meer welkom. De lichamen werden teruggebracht naar Nederland naar de begraafplaats in Oosterbeek. Hier resteerde enkel nog ruimte aan de rand van de begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Lennard Bolijn
  • Foto's: Arjan Vrieze

Gerelateerde boeken

Operation Market-Garden
De slag om Arnhem

5okt

Fotoverslag begrafenis 2 soldaten van het Wiltshire Regiment

Op woensdag 5 oktober 2016 zijn op militaire begraafplaats te Oosterbeek 2 soldaten van het 4e bataljon van het Wiltshire Regiment begraven. Het zijn Lance Corporal D.S. Noble en Private H.J. Lewis. Ze zijn in oktober 1944 tijdens de nasleep van operatie Market Garden om het leven gekomen tijdens de gevechten in de omgeving van 'de Laar' in Arnhem Zuid.

Lees meer

5okt

Britse soldaten herbegraven in Oosterbeek

ARNHEM - De Britse soldaten Harold Lewis uit Hertford en Donald Noble uit Leeds zijn woensdagochtend met militaire eer bijgezet op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Kinderen van de Montessorischool uit Arnhem legden bloemen.

Lees meer

Lees meer (30)