TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schreiber, Franz (Waffen SS)

Geboortedatum:
8 mei 1904 (Dresden/Saksen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
26 februari 1976 (Hamburg, Duitsland)
Dienstnummer:
SS-Nr.: 281.906 // NSDAP-Nr.: 1.934.152
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Bevorderingen:
1 juni 1937: SS-Obersturmführer;
11 september 1938: SS-Hauptsturmführer;
4 juli 1941: SS-Sturmbannführer;
20 april 1942: SS-Obersturmbannführer.

Loopbaan:
1 juni 1937: 3. / SS-Standarte „Germania";
6 juli 1940: Stab, II. Bataillon, SS-Standarte „Germania";
1 december 1940: Kommandeur, Ersatz-Bataillon, SS-Standarte „Germania";
1 maart 1941: Kommandeur, I. Bataillon, SS-Infanterie-Regiment 9;
25 juni 1941: Kommandeur, I. Bataillon, SS-Infanterie-Regiment 6;
1 mei 1942: m.d.F.b. Gebirgsjäger-Regiment 1;
30 mei 1942: Kommandeur, SS-Gebirgs-Regiment 12;
januari 1945: Kommandeur, Kampfgruppe Schreiber;
april 1945: Kommandeur, 6. SS-Gebirgs-Division „Nord".

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Toegekend op:
1936
Dienstauszeichnung der Wehrmacht 4.Klasse, 4 Jahre
Toegekend op:
1936
Dienstauszeichnung der Wehrmacht  3.Klasse, 12 Jahre
Toegekend op:
1936
Dienstauszeichnung der Wehrmacht  2. Klasse, 18 Jahre
Toegekend op:
1939
Medaille zur Erinnerung an den 13. März 1938
Toegekend op:
1939
Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938 mit Spange
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
27 mei 1940
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
20 augustus 1940
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1941
Infanterie-Sturmabzeichen in Silber
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Sturmbannführer (Majoor)
Toegekend op:
1 december 1941
Vapaudenristin 3.luokka (VR 3)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Sturmbannführer (Majoor)
Eenheid:
Führer, I. Bataillon, SS-Infanterie-Regiment 6, SS-Division "Nord", Waffen-SS
Toegekend op:
19 januari 1942
Deutsches Kreuz in Gold
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
augustus 1942
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Standartenführer (Kolonel)
Eenheid:
Kommandeur, SS-Gebirgs-Regiment 12 “Michael Gaissmair”, 6. SS-Gebirgs-Division “Nord”, 20. Gebirgs-Armee
Toegekend op:
26 december 1944
De aanbeveling voor Schreiber's Ritterkreuz luidt als volgt:
I Situatie en verslagen:
1. Eind juni 1944 lanceerden de Sovjets een grootscheepse aanval om het XVIII. (Geb.) Armee-Korps in de stelling aan het Kiestinkifront af te snijden en te vernietigen. De 6. SS-Gebirgs-Division Nord en zijn twee Jäger regimenten lagen op de noordflank van de sector Kiestinki in ingegraven stellingen. De vijand, die met twee divisies een doorstoot was begonnen naar de diepe flank van de Divisie, vond een Kampfgruppe tegenover zich bestaande uit soldaten van de Divisie en bataljons van andere divisies van het Korps. SS-Standartenführer Schreiber, commandant van het SS-Gebirgs-Jäger-Regiment 12 Michael Gaissmair, voerde het bevel over deze Kampgruppe die soms zeven bataljons telde van zowel het Heer als de Waffen-SS.
Schreiber overwon de technische moeilijkheden voortvloeiend uit zijn commando en de coördinatie tussen zoveel verschillende eenheden en slaagde erin grote successen te behalen in zowel aanval als verdediging. Het is aan zijn vastbeslotenheid en toewijding te danken dat de vijand niet kon doorbreken naar Jeletjosero-Ssennosero. Hij onderscheidde zich door zijn persoonlijke moed en leidde altijd vanaf het front in gevechten in dichte bossen. Ondanks zijn sterk verzwakte eenheden wist hij die altijd naar de overwinning te leiden en verhinderde de pogingen tot doorbraak van de vijand met tegenaanvallen.
In de loop van deze defensieve gevechten werd een afzonderlijke Kampfgruppe in het dorp Ssennosero omsingeld. Gebirgs-Brigade 139 kreeg tot taak deze Kampfgruppe te ontzetten. Tijdens de aanval om de ring te doorbreken werd de brigadecommandant gewond en viel uit.
Schreiber kreeg zo het commando over de brigade. Ondanks de moeilijke situatie en een wanhopig vechtende vijand die bijna de hele Kampfgruppe al had vernietigd, was de brigade in staat zijn doel te bereiken. De Kampfgruppe werd uit zijn penibele situatie gered, teruggezet in de slagorde en slaagde erin alle vijandelijke aanvallen af te slaan.
2. Met de terugtrekking van de Divisie uit zijn stellingen aan het Louichifront nam hij het commando over de achterhoede van de Divisie op zich, startend vanuit Kuusamo in Finland. Dankzij de beweeglijkheid van deze formatie werd de terugtocht naar Rovaniemi met succes voltooid zonder verlies van mensen en materiaal. Vanaf hier kreeg de Divise opdracht als rugdekking te fungeren van het hele XVIII. (Geb.) Armee-Korps tijdens de verplaatsing door noord Finland naar de Noorse grens. Op 8.10.1944 slaagde een Finse divisie erin door te breken bij Rovaniemi en de terugweg van de troepen in de achterhoede te blokkeren, die nog onder commando van Schreiber stonden. In een felle aanval slaagde Schreiber met zijn troepen erin door de Finnen heen te breken waarbij ze hen zware verliezen toebrachten. Het gevolg was dat de achtervolgende Finse troepen slechts langzaam konden volgen.
3. Om het veilige transport van de voorraden, opgeslagen in Muonio te verzekeren, kreeg de Divisie opdracht een defensieve stelling in te nemen ten zuiden van de stad en het terrein te behouden tot de afvoer voltooid was. De Finnen, die met 2 divisies achtervolgden langs de weg tussen Tornio en Muonio en tussen Rovaniemi en Muonio zagen een mogelijkheid om de Duitsers schade toe te brengen. Op 29.10.1944 slaagden de Finnen erin voordeel te halen uit het moeilijke terrein om the infiltreren tussen zijn eenheden en de weg opnieuw te blokkeren. Toen Schreiber de situatie doorzag, zette hij snel de toegevoegde artillerie in om de Finnen direct te bestoken terwijl hij vanuit het zuiden met een versterkt bataljon aanviel. In een drie uur durend nachtelijk gevecht slaagde hij erin de aanvallende Finnen te verdrijven en de weg vrij te maken. De Finnen leden vrij zware verliezen tegenover kleine verliezen onder Schreiber's troepen. Ter erkenning van dit succes ontving hij een brief van de commanderend generaal van het XVIII Armee-Korps persoonlijk waarin hij gefeliciteerd werd met zijn overwinning.

II. Conclusie en rechtvaardiging van de voordracht voor het Ritterkreuz.
1. Hij was de kracht achter de successen van de Divisie tijdens de gevechten in juni en juli 1944 bij het verhinderen van de pogingen van de Russen hen te omsingelen waarbij een divisie werd verslagen en een andere sterk verzwakt. Zou de aanval zijn geslaagd, dan zou dat de ineenstorting van het Kiestinkifront hebben betekend. Vanwege de enorme afstanden en het moeilijke terrein was communicatie tijdens deze gevechten zo goed als onmogelijk. Hij moest zelf een aantal beslissingen nemen zonder hulp van buitenaf en bewees zich als een zeer capabel leider, gezien de moeilijke situatie.
2. De doorbraak van de achterhoede door de Finse blokkade op acht kilometer ten noorden van Rovaniemi kan worden toegeschreven aan zijn snelle besluiten en moed. Door zijn acties kon veel van de waardevolle uitrusting van de achterhoede – artillerie, voertuigen e.d. – worden behouden.
3. Tijdens de gevechten ten zuiden van Muonio beheerste Schreiber de situatie door zijn onmiddellijke inschatting ervan en de aanval op de Finse blokkade. Als dit niet was gebeurd zou dat de verdere terugtrekking van de divisie in groot gevaar hebben gebracht. Tijdens de aanval op zijn eigen commandopost toonde hij de grootste persoonlijke moed.
SS-Standartenführer Schreiber, die in januari 1942 was onderscheiden met het Deutsches Kreuz in Gold heeft zich op elk strijdtoneel bewezen als een meesterlijke compagnies-, bataljons- en regimentscommandant.
Door zijn vastberadenheid, moed en vasthoudendheid in moeilijke situaties speelde hij een belangrijke rol bij de terugtrekking van de divisie uit noord Finland zonder grote verliezen.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto's